Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommunal stoppar reklam för Sverigedemokraterna

Kommunallogga

Kommunals huvudskyddsombud vid Nobina i Södertälje stoppar SD-reklam på SL-bussarna där.

Fackförbundet Kommunal har stoppat allt arbete med att klistra up affischer för Sverigedemokraterna på SL-bussar i Södertälje, skriver Kommunalarbetaren. Bussarna i Södertälje körs av Nobina på uppdrag av Storstockholms Lokaltrafik. Igår stoppade Skånetrafiken SD-affischer på stadsbussar i flera skånska städer, medan Storstockholms Lokaltrafik (SL) valde att tillåta SD-reklamen.

Detta föranledde Kommunal att kräva att affischeringen på bussarna stoppas.

Nu har Kommunals huvudskyddsombud vid Nobina i Södertälje stoppat arbetet med att klistra upp SD-affischer på bussarna i Södertälje. Dessutom stoppar man all körning i Södertälje med bussar som har reklam för Sverigedemokraterna.

Det är huvudskyddsombudet Hård Lars Andersson som har beslutat om att lägga ett skyddsstopp för att hindra SD-reklamen på bussarna i Södertälje.

– Skyddsstoppet är till för att skydda personalen och vår arbetsgivare, säger han till Kommunalarbetaren, KA.

Stoppet utfärdades klockan 17.30 på fredagseftermiddagen och kan endast hävas av honom eller Arbetsmiljöverket.

– Jag bedömer att stoppet åtminstone gäller till måndag morgon klockan åtta då Arbetsmiljöverket öppnar på nytt. Det är knappast troligt att de tar ställning till skyddsstoppet innan dess, säger Andersson till Kommunalarbetaren.

Han menar att Nobina är i klorna på SL och tvingas att köra bussar med SD-reklam.

– Det strider mot Nobinas värdegrund som vi är eniga om. Men Nobina kan inte säga nej. För att skydda arbetsgivaren mot SL:s krav utfärdar jag skyddsstoppet. Ännu viktigare är att en stor del av personalen är invandrare, säger Lars Hård Andersson.

– Det finns många invandrare i Södertälje och det finns en stor risk för att bussarna utsätts för skadegörelse och att förarna drabbas av hot eller våld. Jag agerar för att skydda arbetsgivarens värdegrund och de anställdas psykosociala och fysiska arbetsmiljö, säger Lars Hård Andersson.

– Att utfärda skyddsstopp är en väldigt drastisk åtgärd som ska användas vid allvarlig fara för medarbetares liv. Detta är med stor sannolikhet grundlöst och vi utgår från att Arbetsmiljöverket kommer att häva skyddsstoppet i början av nästa vecka, säger Martin Kinnunen, press- och kommunikationsansvarig vid Sverigedemokraterna.

– Att Stefan Löfvens fotsoldater i de socialdemokratiska fackföreningarna vill motarbeta oss kommer dock inte som någon större överraskning.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)