Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Turismen i Sverige ökade första halvåret – Indien rena raketen

Turismen i Sverige ökade åter under det första halvåret. Foto: Ulo Maasing.

Turismen i Sverige ökade åter under det första halvåret. Foto: Ulo Maasing.

Antalet gästnätter i Sverige ökade under årets första sex månader enligt siffror som Tillväxtverket presenterade på fredagen. Totalt uppgick gästnätterna under januari till juni 2014 till 23,7 miljoner vilket motsvarar en ökning med fyra procent jämfört med samma period förra året. Från Indien ökade besökarna i vad som närmast är raketfart.

De svenska gästnätterna som nådde närmare 18,5 miljoner ökade med tre procent medan de utländska gästnätterna som uppgick till 5,2 miljoner ökade med fem procent, allt jämfört med samma tid förra året.

De utomeuropeiska gästnätterna har haft störst ökning med Indien i topp (35%), följt av USA (16%).

Särskilt mycket har gästnätterna ökat under det andra kvartalet som står för närmare 70 procent av ökningen under halvårsperioden. Juni hade 5,6 miljoner gästnätter. Framför allt är det de utländska besökarna som driver på ökningen. Andelen utländska gästnätter under juni uppgick till 27 procent jämfört med 22 procent för hela perioden.

Omkring 60 procent av gästnätterna spenderades på hotell, följt av camping och privat förmedlade stugor och lägenheter som stod för cirka 20 respektive 10 procent av gästnätterna under första halvåret 2014. Vandrarhem och stugbyar stod för omkring sex procent av gästnätterna vardera.

Långväga besökare ökar dramatiskt. USA växer med 16 procent, Kina med 15 procent och Indien med hela 35 procent jämfört med första halvåret 2013.

Sedan 2009 har gästnätterna, på helårsbasis, från USA ökat med 27 procent, Kina med 94 procent och Indien med 151 procent.

Antalet gästnätter från Norge som är Sveriges största utlandsmarknad minskade med en procent under årets första sex månader vilket innebär omkring 16 000 färre gästätter från Norge jämfört med samma tid förra året.

Även gästnätterna från Danmark minskar, totalt med fem procent eller närmare 30 000 gästnätter.

Tyskland, som är Sveriges näst största utlandsmarknad, ökade däremot med två procent till drygt 857 000 gästnätter under perioden januari till juni, vilket motsvarar närmare 20 000 fler gästnätter från Tyskland hittills i år jämfört med förra året.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)