Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ägarfiasko och dålig ekonomi i fördubblingsbolaget

Få vill äga X2B. Nu planerar bolagets ägare att tvinga Samtrafiken med sina 37 ägare att köpa fördubblingfsbolaget.

Få vill äga X2AB. Nu planerar bolagets ägare att tvinga Samtrafiken med sina 37 ägare att köpa fördubblingfsbolaget.

Ägarna till det så kallade fördubblingsbolaget, X2AB, är på väg att tvinga Samtrafiken att köpa X2AB. Affären ska pressas igenom på Samtrafikens ordinarie bolagsstämma. Samtidigt kommer stora delar av Samtrafikens nuvarande styrelse att bytas ut. Några av storföretagen och de största regionala kollektivtrafikmyndigheterna kommer att ytterligare stärka sin position under former som andra i branschen beskriver som ”närmast kuppartade”.

Anders Lindström, SL-chef, dvs förvaltningschef vid Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting, är starkt pådrivande i turerna kring X2AB och Samtrafiken. Foto: SL.

Anders Lindström, SL-chef, dvs förvaltningschef vid Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting, är starkt pådrivande i turerna kring X2AB och Samtrafiken. Foto: SL.

Att Samtrafiken ska tvingas att köpa X2AB drivs av några av de största aktörerna i X2AB med SL (Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting) och SL-chefen Anders Lindström i en central roll och med starkt stöd från Västtrafiks vd Lars Backström.

X2AB har blivit något av ett ägarfiasko, trots att företagsledningen gärna har beskrivit företaget som ”en unik samverkansarena i kollektivtrafikbranschen”. När bolaget bildades år 2012 satte man som mål att vid slutet av året ha femtio delägare. Idag har man nått till tio delägare. Den största delen av Kollektivtrafiksverige har således gett X2AB kalla handen.

Ointresset för X2AB från branschens sida har också satt spår i fördubblingsbolagets ekonomi, samtidigt som fakturorna från konsulter har bidragit till en strid penningström ut ur företaget.

Utan att flertalet av Samtrafikens ägare var informerade startade en liten grupp av ägarna, internt kallad ”de åttas grupp”, under sommaren en utredning om en fusion mellan X2AB och Samtrafiken.

”De åttas grupp” representerade samtidigt åtta av de idag tio delägarna i X2 AB och bestod av SL-chefen Anders Lindström, Lars Backström, Västtrafik, Lars Bull, Värmlandstrafik, Carl-Johan Sjöberg,  Jönköpings Länstrafik, Thomas Silbersky, SJ, Jan Bosaeus, Nobina, Lars Nordstrand, Keolis och Mats Gustafsson, Tågkompaniet. Nu siktar man på att stärka sitt grepp över Samtrafiken på bekostnad av övriga delägare i Samtrafiken.

Ordförande i den valberedning som vill byta ut stora delar av Samtrafikens styrelse är en av Anders Lindströms närmaste medarbetare, stabschefen Björn Holmberg. Foto: SL.

Ordförande i den valberedning som vill byta ut stora delar av Samtrafikens styrelse är en av Anders Lindströms närmaste medarbetare, stabschefen Björn Holmberg. Foto: SL.

Samtrafiken har idag 37 delägare. I den nya styrelse som ska väljas på måndag  byts en stor del av ledamöterna ut. Valberedningens ordförande har varit en av SL-chefens närmaste medarbetare, stabschefen Björn Holmberg.

Olagligt(?) brev
I väntan på att en fusion mellan X2AB och Samtrafiken gick X2AB:s vd Charlotte Wäreborn Schultz ut med ett brev den 23 oktober.

Wäreborn Schultz ville med brevet dra in 20 miljoner kronor för verksamheten vid X2AB under 2015. Listan på dem som X2AB ville ha pengar från finns nedanför den här artikeln.

En stor del av pengarna skulle komma från de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. Källor som bussmagasinet.se har talat med menar dock att de myndigheter som svarar positivt på tiggarbrevet bryter mot lagen. X2AB är formellt ett konsultbolag bland andra och därmed måste bolagets tjänster upphandlas i konkurrens.

Det finns också kritiker som menar att X2AB:s egna inköp av konsulttjänster är tveksamma. Eftersom aktörer som Västtrafik, Värmlandstrafik, Jönköpings Länstrafik och SL är offentligt ägda och därför måste upphandla sina tjänster i konkurrens – även om det sker genom X2AB.

Brevet fick dock på många håll ett svalt mottagande. De som förklarade sig vara positiva till att ställa upp med pengar (i princip X2AB:s delägare) ställde som krav att X2AB och Samtrafiken skulle slås samman.

Det är alltså vad som nu är på väg att ske, styrt av X2AB:s ägare. Att  Samtrafiken tvingas köpa X2AB innebär samtidigt betydande fördelar för X2AB:s nuvarande ägare och ”de åttas grupp”.

X2AB:s ägare:

Trots att X2AB i sina dokument om ”samgåendet” med Samtrafiken hävdar att företaget har tio ägare namnger man endast nio på sin hemsida:

Fågelviksgruppen Förvaltning AB
Karlstadsbuss
Keolis i Sverige AB
MTR
Nobina i Sverige AB
SJ AB
SLL – Stockholms läns landsting
Värmlandstrafik AB
Västtrafik AB

Misslyckats
Man blir enkelt av med ett bolag som har misslyckats med att attrahera den övervägande delen av branschens aktörer, som misslyckats i finansieringen och som många dessutom tycker är överflödig.

Istället får Samtrafikens breda ägarskara X2AB i knäet och dessutom ta det ekonomiska ansvar som X2AB inte lyckats med. Samtidigt stärker X2AB:s nuvarande ägare sin kontroll över Samtrafiken avsevärt på mindre aktörers bekostnad.

Risken för en splittring bland ägarna till Samtrafiken är stor.

Samtidigt drar sig många trafikföretag från att lufta sin kritik alltför högt. Ingen vill stöta sig med SL, landets överlägset största upphandlare av kollektivtrafik.

Miljoner utan upphandling
De här myndigheterna och trafikföretagen skulle stå för pengarna som X2AB vill tigga ihop. Hittills har dock ingen part bundit upp sig för bidragen. Cirka tio uppges ha sagt ja under förutsättning att X2AB och Samtrafiken fusioneras – även om planen nu inte är en fusion utan att Samtrafiken tvingas köpa X2AB, ett företag som hittills har gått med förlust Beloppet gäller år 2015.

Samma belopp ska gälla årligen även under 2016 och 2017, men kan då komma att ändras. Om beloppet är oförändrat under de tre åren skulle det innebära att de regionala kollektivtrafikmyndigheterna skulle stoppa in nästan 59 miljoner kronor i X2AB:s verksamhet, helt utan upphandling.Dessutom skulle trafikföretagen bidra med 16,7 miljoner. Beloppen anges i tusentals kronor.

Regionala kollektivtrafikmyndigheter:
Stockholm 4 326
Västra Götaland 3 230
Skåne 2 548
Östergötland 876
Uppsala 691
Jönköping 682
Halland 614
Örebro 571
Gävleborg 556
Södermanland 555
Dalarna 555
Värmland 548
Västerbotten 522
Kalmar 468
Kronoberg 374
Västmanland 518
Norrbotten 499
Västernorrland 484
Blekinge 306
Jämtland 253
Karlstad 176
Luleå 151
Gotland 114

Trafikföretag:
SJ AB 1276
Nobina 709
Fågelviksgruppen 589
Keolis 563
MTR 418
Veolia 399
Taxi Stockholm 300
Buss i Väst 250
Arriva 250
Nettbuss 250
Bergkvarabuss 115
A-train 96
KR Trafik 72
Arriva Tåg 59
Gamla Uppsala Buss 57
Flygbussarna 57
Tågkompaniet 56
Swebus 53

Taggat som: , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)