Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dalatrafik frias för sen direktupphandling

Dalatrafiklogga1Ännu en av turerna kring den stora upphandlingsröran i Dalarna har nu nått en slutpunkt. I en purfärsk dom från kammarrätten slår domstolen fast att Dalatrafik inte kan lastas för den direktupphandling som Dalatrafik ansåg sig tvingad att göra på grund av de många och långa turerna kring upphandlingen. Direktupphandlingen ledde till att Sambus och Keolis tilldelades trafiken, men upphandlingen överklagades av Nobina.

Den första instansen, förvaltningsrätten, avslog Nobinas krav att direktupphandlingen skulle förklaras som ogiltig. Däremot menade förvaltningsrätten att Dalatrafik borde ha gjort upphandlingen tidigare och i det perspektivet skulle direktupphandlingen ha varit felaktig.

Kammarrätten anser däremot att Dalatrafik varken har orsakat eller kunnat förutse att de rättsliga turerna kring upphandlingen skulle ta så lång tid som var fallet

Dalatrafiks vd Claes Annerstedt är nöjd med domen, uppger Dalarnas Tidningar, DT.

– För oss är det mycket viktigt att det slås fast att vi inte har orsakat eller kunnat förutse de utdragna turerna. Annars hade Konkurrensverket kunnat kräva oss på konkurrensskadeavgift och risken har funnits att andra bussbolag hade krävt skadestånd från oss, säger Annerstedt till DT.

– Vi hade aldrig kunnat drömma om att det skulle ta så lång tid. Vi hade räknat med max sju månader för att få upphandlingen prövad både i förvaltningsrätten och i kammarrätten.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)