Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny bussupphandling inledd i Dalarna – igen

Dalatrafiklogga1Region Dalarna och Dalatrafik inledde på torsdagen ännu en gång upphandlingen av busstrafik i regionen. Tidigare i höst avbröt man upphandlingen av busstrafiken i Dalarna och förde in krav på personalövertagande i upphandlingsunderlaget. Förra veckan ändrade man sig och tog bort kravet, men efter hårda fackliga påtryckningar tog (S)-ledningen i Dalarna och dess ordförande Leif Nilsson(S) i örat och såg till att kravet på personalövertagande återinfördes.

Inbjudan till den nya upphandlingen, av Dalatrafik döpt till Trafikupphandling 2016:3, gick ut på torsdagen. Den 16 mars ska anbuden vara inne och den 22 april fattas tilldelningsbeslut.

Den 5 maj offentliggörs anbudsvinnaren och trafiken startar den 1 juli 2016.

Idag körs busstrafiken i Dalarna på ett tvåårigt, direktupphandlat avtal med Sambus och Keolis som operatörer. Avtalet går enligt gällande EU-regler inte att förlänga.

Dalarnas Tidningar har frågat Dalatrafiks vd Claes Annerstedt hur det känns för dem som arbetar inom Dalatrafik att vara med om alla turer kring upphandlingarna.

– Vi gör som politikerna beslutar så vi gör det vi ska göra. Men det är störande för oss och kanske mest störande är det för Dalatrafiks 60 000 resenärer som vi transporterar varje dag, svarar Claes Annerstedt.

Från fackligt håll applåderar man att kravet på personalövertagande åter förs in i upphandlingsunderlaget.

– Det är en stor facklig seger och det visar återigen på hur viktigt det fackliga arbetet är och att det ger resultat, säger Cilla Rohdin, ordförande för Kommunal Bergslagen.

Taggat som: , , , , , ,

2 kommentarer »

  1. Var gör Sambus av med sina nya bussar om dom inte vinner upphandlingen?
    Köper Dalatrafik in dom då eller?

  2. ¨Man köper in bussar för anbudstiden, inte bara därför att.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)