Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Premiär för unik busslinje med sikte på framtiden

Nu har Hamburgs unika innovationslinje invigts. Foto: Volvo Bussar.

Nu har Hamburgs unika innovationslinje invigts. Foto: Volvo Bussar.

Nu har en helt unik busslinje startat i Europa. Det är innovationslinjen, linje 109, i Hamburg som invigdes på torsdagen. Linjen presenteras av lokaltrafiken i Hamburg, Hochbahn, som Europas första innovationslinje och är en linje för att i kommersiell trafik testa ny teknik för bussar. Syftet är bland annat att kunna jämföra alternativa tekniska lösningar under helt lika förhållanden.

Hamburg har som målsättning att från 2020 endast köpa in utsläppsfria bussar.

De bussar som trafikerar innovationslinjen i Hamburg har olika drivteknik: bränslecellsbussar, batteridrivna bussar med bränsleceller som komplettrande energikälla, dieselelektriska hybrider, seriella dieselelektriska hybrider och laddhybrider.

Linjen går från en ny elbussterminal i närheten av Hamburger Hauptbahnhof norrut till en ändhållplats i stadsdelen Alsterdorf. Dagligen reser 15 000 passagerare med linjen. Linjens längd är ca tio kilometer.

Tre busstillverkare deltar i projektet med innovationslinjen. Volvo, Solaris och Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz deltar med sin stadsbuss Citaro med bränslecellshybridddrift. Solaris medverkar med två ledbussar med batteridrift kompletterad med bränsleceller.

Volvos koncernchef Olof Persson. Foto: Volvo.

Volvos koncernchef Olof Persson. Foto: Volvo.

Volvo har flera olika bussmodeller i trafik på linjen. I och med premiären på innovationslinjen sätts nu för första gången Volvos nya laddhybrid i kommersiell trafik.

– Vi är väldigt glada att vår nya laddhybrid ska trafikera Innovationslinje 109 i Hamburg. För oss utgör laddhybriden en viktig milstolpe i vårt framgångsrika samarbete med Hamburger Hochbahn.

– Vi har tillsammans nått vårt gemensamma mål att göra kollektivtrafiken effektivare, tystare och mer hållbar. Vi kommer att fortsätta vårt samarbete här i Hamburg med hållbara, tystgående bussar, sa Volvos koncernchef Olof Persson vid invigningen i Hamburg.

Innovationslinje 109 kommer nästan enbart att trafikeras av bussar med alternativa drivlinor. Olika typer av drivlinor för framtidens bussar ska testas parallellt och under identiska förhållanden. Dieselbussar kommer att användas på linjen för att fungera som referens i den vetenskapliga jämförelsen.

Olaf Scholz, borgmästare i Hamburg, är övertygad om att innovationslinjen i Hamburg kommer att innebära viktiga upptäckter som kommer att påskynda utvecklingen av mer hållbara och resurssnåla bussar.

– Därmed är målet att enbart köpa in utsläppsfria bussar från och med 2020 möjligt att uppnå.

Günter Elste, Hochbahns VD, är särskilt glad över samarbetet mellan industrin och Hochbahn i projektet.

– På det här sättet visar vi både vad vi kan och vad vi vill uppnå med eldrivna bussar, nämligen en högre livskvalitet i staden.

Hochbahn har även producerat en video (på tyska) om innovationslinjen:

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)