Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussbolaget litar på förarna – 180 sjukdagar utan läkarintyg

Vid Nettbuss i norska Drammen kan förarna vara sjukskrivna i 180 dagar utan läkarintyg – och sjukfrånvaron sjunker.

Vid Nettbuss i norska Drammen kan förarna vara sjukskrivna i 180 dagar utan läkarintyg – och sjukfrånvaron sjunker.

Bussföretaget Nettbuss i den norska staden Drammen har slagit in på nya vägar för att få ner på sjukfrånvaron. Nu kan bussförarna vara borta från jobbet 180 dagar per år utan läkarintyg. Företagsledningen anser att förarna är bättre ägnade att bedöma sin egen hälsa än läkare – och litar på att förarna inte missbrukar möjligheterna, skriver Drammens Tidende.

– Vi tror att förarna har en bättre förmåga än en läkare att avgöra om de är i stånd att gå till jobbet eller inte, säger chefen för Nettbuss Travel Drammen, Terje Njaastad, till tidningen.

De generösa sjukskrivningsreglerna är ett led i ett mer långvarigt arbete vid företaget för att få ner sjukfrånvaron bland förarna. 2013 fokuserade man på sjukfrånvaron, och då i synnerhet korttidsfrånvaron. Sedan dess har man lyckats få ner denna med omkring 25 procent, från fyra till tre procent.

– En hög korttidsfrånvaro är dyr, i synnerhet om man har så många medarbetare som vi. En procent kostar snart en miljon norska kronor, säger Terje Njaastad.

Nettbuss Drammen har omkring 280 förare.

Nu går man alltså vidare och låter förarna vara borta i upp till 180 dagar om året utan läkarintyg på förslag från en av de förtroendevalda representanterna för företaget.

– Vi tror att det här kommer att på sikt leda till ännu mindre frånvaro, säger Njaastad till Drammens Tidende.

Åtgärden är inte den enda för att minska sjukfrånvaron. Företaget har organiserats om. Nya ledare har ansvar för en tätare uppföljning av förarnas arbetssituation, både vid sjukdom och när de jobbar.

– Det är viktigt för alla att bli sedda, säger Njaastad.

Från fackligt håll applåderar man förändringarna.

Sølvi Anine Sørdahl, förtroendevald representant för förarna vid Nettbuss i Drammen, säger till Drammens Tidende att förarna uppskattar både en lättare vardag och det förtroende de visas.

– Det är något att vara stolt över, liksom det är viktigt att bli sedd av sin chef. Dessutom är det inte alltid varken lätt eller nödvändigt att gå till doktorn när man är sjuk. Ofta får man dessutom längre sjukskrivningar än man behöver av läkaren.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)