Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Eskilstuna siktar på mer el i busstrafiken – BYD gör inbrytning

BYD

Kinesiska BYD, Build Your Dreams, ska leverera stadsbussar till Eskilstuna. Foto: Ulo Maasing.

Eskilstuna har siktet inställt på allt fler elbussar i stadstrafiken. Den här veckan testar man, som vi tidigare rapporterat, en elbuss från Ebusco i två veckor och i december kommer två elbussar att sättas in i permanent trafik i staden. Men siktet är inställt på fler elbussar under nästa år. Eskilstunas satsning innebär också att den kinesiska busstillverkaren BYD, Build Your Dreams, gör en inbrytning på den svenska marknaden.

Bussarna som kommer i december är planerade att rulla på ett flertal stadsbusslinjer. Eskilstuna blir därmed först ut i Södermanland med elbussar.

Transdev (f.d. Veolia Transport) som kör och ansvarar för stadsbussarna i Eskilstuna har än så länge beställt två elbussar, men det kan bli fler. Bussarna som är av märket BYD kommer att tas i trafik i december. Bussarna kommer att kunna rulla drygt 200 kilometer per dag för att sedan laddas i 4-5 timmar varje natt.

BYD fick nyligen svensk representation genom ett dotterbolag till Bus Trade Center i Järfälla, Enebus AB.

– Vi börjar med två elbussar som vi sedan får utvärdera. Går det bra så är planen att utöka beställningen med ytterligare åtta elbussar under 2016, säger Bengt Karlsson, Affärschef Transdev i Eskilstuna.

– Vi tror att elbussar är framtiden för stadsbusstrafik, medan regiontrafiken i huvudsak kommer att drivas på biobränsle eller gas. Faller det väl ut i Eskilstuna så är det troligt att fler städer i Södermanland får elbussar de kommande åren, säger Oskar Jonsson, Chef strategisk utveckling Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet.

– Eskilstuna är en av landets ledande miljökommuner och att vi nu byter ut några av våra biogasbussar mot elbussar är en del av arbetet med att hela tiden utvecklas och ligga i framkant. De nya elbussarna kommer först i december. Men redan i mars kommer Eskilstunaborna att få möjlighet att prova elbuss under två veckor, då vi har en testbuss som kommer till staden, säger Anna Bergfors Fall chef Trafikavdelningen Eskilstuna kommun.

Taggat som: , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)