Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina överklagar norsk dom – kräver skadestånd eller dyrare avtal

En av Nobinas hybridbussar i Tromsö. Foto: calflier001/Wikimedia Commons.

En av Nobinas hybridbussar i Tromsö. Foto: calflier001/Wikimedia Commons.

De rättsliga turerna mellan bussoperatören Nobina och nordnorska Troms Fylkestrafikk och Troms Fylkeskommune fortsätter. De båda offentliga instanserna är ansvariga för kollektivtrafiken i Tromsö och det omgivande länet. Nobina har bestämt sig för att överklaga en dom från i februari i år där man förlorade en process där Nobina krävde den nordnorska trafikhuvudmannen på 19 miljoner norska kronor i ersättning.

Skadeståndet skulle täcka de extrakostnader som bolaget hävdade att man hade haft  med de nya bussarna i trafiken i Tromsö som man tidigare hade vunnit.

När Nobina tog över trafiken 2012 satte man in 32 hybridbussar från Volvo i trafik. Det var Troms Fylkestrafikk som krävde hybridbussar.

De två första vintrarna tornade problemen med bussarna upp sig på de backiga gatorna och vägarna i den nordnorska staden. Bussarna fick stora problem med framkomligheten och Nobina menade att busstypen är olämplig för trafiken i Tromsö. Eftersom Troms fylkestrafikk ställde krav på hybridbussar måste huvudmannen också stå för de merkostnader som följt, ansåg Nobina.

Men Nord-Troms tingrett dömde istället Nobina till att betala motpartens rättegångskostnader på 500 000 norska kronor.

Nobina har nu bestämt sig för att överklaga domen i sin helhet.

Om domstolen inte anser att Nobina har rätt till skadestånd hävdar Nobina att företaget ska kompenseras genom att avtalet med Troms Fylkestrafikk ska ändras så att ersättningen täcker de merkostnader för trafiken som Nobina anser att man har och har haft. Den ersättningen ska fastställas av domstolen, anser Nobina.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)