Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kollektivtrafiken spräcker rödgrönt samarbete

Det rödgröna styret i Uppsala län spricker sedan S och MP har hoppat av de sänkta priserna på månadskort som man tidigare varit enig med VP om. Foto: Ulo Maasing.

Det rödgröna styret i Uppsala län spricker sedan S och MP har hoppat av de sänkta priserna på månadskort som man tidigare varit enig med VP om. Foto: Ulo Maasing.

Samarbetet mellan Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna i landstinget i Uppsala län har brutit samman. Det som spräckt den rödgröna majoriteten är priserna i kollektivtrafiken där Socialdemokraterna och Miljöpartiet går ifrån trepartiuppgörelsen om en sänkning av priset på månadskort i UL-trafiken, alltså Upplands Lokaltrafik.

Situationen i Uppsala län är inte helt olik den i Stockholms län men omvänd: i Stockholms län riktar (MP) och (S) hård kritik mot alliansen för att man vill höja kollektivtrafiktaxan och skära i trafiken för att klara landstingets ekonomi.

Så sent som i vintras kom de tre partierna i landstinget i Uppsala län överens om att sänka priset på månadskortet i UL-trafiken. Sänkningen skulle ske i två etapper. I år skulle priset sänkas från 790 till 750 kronor för att nästa år sänkas till 500 kronor.

Men nu hoppar alltså MP+S av planerna på en sänkning.

– Vi anser att det är en felaktig prioritering att lägga närmare 100 miljoner kronor på att kraftigt sänka periodkortet. Alla de pengar som är möjliga att frigöra behöver vi lägga på sjukvården. Sedan har vi olika uppfattning i förhållandet till Vänsterpartiet om hur frikostigt man kan höja skatten, säger landstingsrådet Börje Wennberg(S) till Sveriges Radio P4 Uppland.

– När vi började vårt budgetarbete stod det tidigt klart att landstingets ekonomiska läge var sämre än vi tidigare känt till.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)