Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Avskaffa momsen på kollektivtrafik

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons(M): Avskaffa momsen på kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons(M): Avskaffa momsen på kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Momsen på kollektivtrafik bör avskaffas. Det föreslog moderaten Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting i en paneldebatt i Almedalen på tisdagen. Han förklarade att det var hans bestämda uppfattning att ett avskaffande av momsen på kollektivtrafik bör bli verklighet så snart som möjligt.

– Jag har helt klart stöd för uppfattningen i mitt eget parti, i alla fall i Stockholms län, deklarerade Tamsons.

Ingen sa emot honom. Birgitta Losman(MP), regionråd i Västra Götalandsregionen lovade att ta upp frågan i Sveriges Kommuner och Landsting.

– Det är viktigt att föra ett resonemang om vad staten kan göra för att utveckla kollektivtrafiken, slog hon fast.

Debatten var ett inslag i ett seminarium som arrangerades av Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik. Seminariet präglades av enighet i de flesta frågor som kom upp, även om Birgitta Losman drog upp en skiljelinje mellan hennes parti och Tamsons när det gäller utbyggnaden av vägarna i storstadsområdena.

Kristoffer Tamsons pekade på att partnerskapet när det gäller kollektivtrafiken inte får begränsas till investeringar i nya, storskaliga projekt.

– Det gäller också att utveckla partnerskapet när det gäller driftskostnaderna.

Eva Tiséus, Transdev: Det går långsamt för vissa regionala kollektivtrrafikmyndigheter. Det SL lovade för två år sedan har inte blivit verklighet än. Foto: Ulo Maasing.

Eva Tiséus, Transdev: Det går långsamt för vissa regionala kollektivtrrafikmyndigheter. Det SL lovade för två år sedan har inte blivit verklighet än. Foto: Ulo Maasing.

Går långsamt
Eva Tiséus, kommunikations- och marknadsdirektör vid Transdev Sverige var kritisk mot de regionala kollektivtrafikmyndigheternas sätt att hantera den marknadsöppning som var en av tankarna bakom den nya kollektivtrafiklag som började gälla för drygt två och ett halvt år sedan.

– Vi ser hur kostnaderna för kollektivtrafiken ökar mycket snabbare än resandet. Om myndigheterna skulle göra det möjligt för bussföretag att köra även lokal och regional linjetrafik på kommersiell grund skulle företagen kunna bidra till ett ökat kollektivresande utan att det kostar samhället mer, framhöll hon.

Samtidigt pekade hon på en rad hinder som möter de företag som vill köra kommersiell trafik. Man kommer inte in till terminaler och bytespunkter, man släpps inte in i betalsystemen och många kollektivtrafikmyndigheter öppnar inte sin trafikinformation för kommersiella aktörer. Det gör att människor inte kan få information om de resmöjligheter som finns.

– Och när man säger att systemen ska öppnas går det ibland väldigt långsamt. För två år sedan lovade SL:s vd här i Almedalen på att släppa in vår kommersiella trafik i sin reseplanerare. Vi väntar fortfarande på att det ska hända, sa Eva Tiséus.

Taggat som: , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Har man verkligen tänkt igenom detta?
    Ingen moms på biljetten betyder också att man inte får dra av ingående moms vid inköp vilket då blir en kostnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)