Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussar konsertstudio i Göteborg – Seinabo Sey först ut

Seinabo Sey är en av artisterna i “Silent Bus Sessions”, där musikvideor spelades in ombord på  Volvos elbussar i Göteborg  inför ovetande passagerare.

Seinabo Sey är en av artisterna i “Silent Bus Sessions”, där musikvideor spelades in ombord på Volvos elbussar i Göteborg inför ovetande passagerare.

Den unika elbussatsningen i Göteborg, ElectriCity, har nu blivit både konsertlokal och inspelningsstudio för musik. Nu lanserar aktörerna bakom satsningen de första musikvideona i Silent Bus Sessions – en kampanj där några av Sveriges hetaste artister framförde låtar inför ovetande resenärer på de tysta bussarna. På tisdagen släpps Seinabo Seys musikvideor från hennes överraskningsspelningar på de tysta bussarna. På torsdagen  kommer ytterligare, än så länge hemliga, videor att släppas. 

Det var för några veckor sedan som resenärer på den nya linje 55 i Göteborg överraskades av konserterna, samtidigt som musikvideor spelades in. Startskottet för kampanjen innebär att Seinabo Seys låtar släpps.

– Jag har längtat efter att få möjlighet att sjunga med mina vänner från Tensta Gospel Choir, så det var väldigt kul att få den möjligheten. Det var en speciell dag. Passagerarna visste ju inte vad som skulle hända och det var lite nervöst vad det skulle bli för reaktioner, berättar Seinabo Sey.

Det är inte första gången parterna bakom ElectriCity satsar på spektakulära grepp för att visa vilka möjligheter som tysta elbussar öppnar i städerna. I somras byggde man tillsammans med Göteborgs Stadsbibliotek upp en inomhushållplats i en tillfällig biblioteksfilial vid Volvo Ocean Race.

– Buller är ett av de största hälsoproblemen i världens storstäder. Volvos elektriska stadsbussar är både tysta och utsläppsfria, och det är vår övertygelse att elektrifierade persontransporter i städer är rätt väg framåt mot hållbara transportlösningar. Men för att verkligen åstadkomma skillnad krävs ett samarbete mellan fordonstillverkare, stadsplanerare, kollektivtrafik, energibolag och akademi, och det är just det samarbetet som är den unika styrkan i projektet ElectriCity, säger Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar.

Trafikstarten för linje 55 var i juni, linjen trafikeras av tre helt eldrivna bussar och sju elhybridbussar, samtliga från Volvo. Bussarna går mellan Chalmers Johanneberg och Chalmers Lindholmen.

Elbusslinjen är ett resultat av samarbetet ElectriCity. Samarbetet ElectriCity omfattar 14 partners inom näringsliv, forskning, stad och region. Initiativtagare är Volvo. Parternas förhoppning är att kampanjen ska dra ytterligare uppmärksamhet till den elektriska kollektivtrafiksatsningen.

Syftet med ElectriCity är att utveckla, demonstrera och utvärderan nya lösningar för framtidens hållbara kollektivtrafik. Utöver själva bussarna, omfattar samarbetet även att ta fram och testa nya hållplatslösningar, trafikledningssystem, säkerhetskoncept och energiförsörjning.

Här är Seinabo Seys acapellaversion av Younger:

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=ZY08mr1k-rI&feature=youtu.be]

Och här en akustisk version av Hard Time:

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=RfgayFLcAnM&feature=youtu.be]

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)