Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klartecken för första elbusslinjerna i Malmö

Ringlinjen, linje 3, och linje 7 blir de första stadsbusslinjerna i Malmö som ska köras med elbussar. Pfremiär våren 2018. Foto: Ulo M aasing.

Ringlinjen, linje 3, och linje 7 blir de första stadsbusslinjerna i Malmö som ska köras med elbussar. Pfremiär våren 2018. Foto: Ulo M aasing.

Tekniska nämnden i Malmö beslutade idag att teckna en avsiktsförklaring med Skånetrafiken om att starta de första elbusslinjerna i Malmö våren 2018. Då ska elbussar ta över trafiken på två av stadsbusslinjerna. Det är dels ringlinjen, linje 3, dels linje 7 mellan Svågertorp och Ön. För två veckor sedan godkände Kollektivtrafiknämnden i Region Skåne avsiktsförklaringen och att man skulle teckna ett avtal med Malmö stad.

De två linjerna är först ut, men planen är att på sikt införa eldrift på alla stadsbusslinjer i Malmö.

Genom att byta ut bussarna på linje tre och sju påbörjas arbetet med att skapa en eldriven kollektivtrafik i Malmö. Linje sju är kort och turerna inte går så tätt, vilket ger marginal för att klara batteriernas räckvidd. Linje tre är en innerstadslinje där elbussens påverkan på miljön kommer bli tydlig.

– Med elbussar får vi både en attraktiv kollektivtrafik och en attraktiv stad. Livskvalitén ökar samtidigt som vi tar ett viktigt steg mot en hållbar stad, säger Milan Obradovic (S), tekniska nämndens ordförande.

– Omställningen till elbussar börjar nu. Det minskar buller och avgaser ytterligare och gör Malmö hälsosammare för barn och vuxna. Komforten ökar och därmed ställer fler bilen som fortsatt är den stora stadsmiljöboven, säger Anders Törnblad (MP), vice ordförande i Tekniska nämnden.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)