Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Knapp ska fixa sittplats åt funktionsnedsatta

En knapp ska göra det lättare för funktionsnedsatta personer att få sitta på bussar och tåg i London. Foto: Ulo Maasing.

En knapp ska göra det lättare för funktionsnedsatta personer att få sitta på bussar och tåg i London. Foto: Ulo Maasing.

Personer med dolda funktionsnedsättningar eller människor som undergår medicinsk behandling har det ofta svårt att få en sittplats i kollektivtrafiken, inte minst när deras funktionsnedsättning inte alls syns. Men lösningen kan vara en knapp på rockslaget eller kavajslaget. Transport for London (TfL) inleder på måndag ett försök att få andra resenärer att erbjuda mer utsatta personer sin sittplats på bussen eller tåget genom att de bär en knapp med texten ”please offer me a seat”, ”vänligen erbjud mig din sittplats”. Transport for London är huvudman för kollektivtrafiken i den brittiska huvudstaden.

1 000 Londonbor ska delta i det unika, sex veckor långa försöket om syftar till att se hur framgångsrik lösningen är och hur andra reagerar på det. Deltagarna får också ett sörskilt kort som de kan visa för TfL:s personal.

TfL kommer att använda sig av sociala media och information till kunderna för att uppmuntra Londonbor att erbjuda sin sittplats till någon som bär knappen när försöket inleds den 12 september. Om försöket blir framgångsrikt kommer fler att kunna använda sig av den och beställa dem från Transport for London.

– Vi hoppas att de här nya, blåp knapparna verkligen kan göra skillnad för dem som har svårt att hitta en sittplats när de behöver det, i synnerhet personer med dolda funktionsnedsättningar, säger Londons borgmästare Sadiq Khan.

– Vi är medvetna om att det ibland kan vara svårt att be om sittplats i kollektivtrafiken, i synnerhet för kunder som har funktionsnedsättningar eller hälsotillstånd som inte syns. Därför lanserar vi det här försöket. Om det är framgångsrikt kommer vi att utveckla den slutliga produkten i nära samarbete med organisationer för funktionsnedsatta och äldre, kommenterar Mike Brown, transportkommissionär i London (ungefär motsvarande trafiklandstingsråd).

Från handikapporganisationer har initiativet tagits emot positivt.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)