
Tyngd av skatter. En elbuss belastas med 41,2 öre per fordonskilometer i energiskatt/elskatt, medan en spårvagn eller biogasdriven buss slipper skatten. Foto: Ulo Maasing.
Bussen är ofta bara halva kostnaden för bussen för många bussföretag. Under den tid som en buss är i drift utgör skatter och avgifter en nästan lika stor kostnad som att köpa en ny buss. En buss i expressbusstrafik kan få betala närmare 325 000 kronor om året i skatter och avgifter. När det gäller eldriven kollektivtrafik är elbussarna placerade i en skattemässig strykklass. Det framgår av Sveriges Bussföretags årliga branschstatistik.
Rapporten visar att skatter och avgifter för en buss i expresstrafik som körs på diesel uppgår till närmare 325 000 kronor om året.
Om bussen årligen körs 18 000 mil betalas i dieselskatt (18 000 mil x 3 liter x 5,73 kr/liter =) 300 000 kr. Dessutom tillkommer fordonsskatt ca 20 000 kr, trafikförsäkringsskatt på ca 5 000 kronor samt alla diverse avgifter (som mer eller mindre egentligen är skatter) och indirekta skatter vid service av bussar. Totalt blir det då närmare 325 000 kronor på ett år.
Bussföretagens rapport visar också vilka stora skillnader det är mellan olika slag av kollektivtrafik när det gäller skattetrycket.
När det gäller drivmedel för bussar är således skattetrycket högre för eldrift i större delen av Sverige än för fossil naturgas.
Diagrammet här intill visar energi- och koldioxidskatten för drivmedel, omräknat till öre per kilowattimme:
Energibeskattningen och elskatten per fordonskilometer skiljer sig rejält mellan olika transportslag och drivmedel.
Spårbunden kollektivtrafik är helt befriad från energibeskattning (energi-, koldioxid och elskatt).
I praktiken innebär skillnaderna att staten straffbeskattar elbussar medan man ger en skatteförmån till exempelvis biogasbussar eller spårvagnar.
Trafikförsäkringsskatten är ett otyg:
http://www.vlt.se/opinion/insandare/bort-med-straffskatt-pa-trafikforsakringen