Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Smart mobilitet inte självklart bra

Den självkörande bussen EezyMile. Smart, javisst. Men bra? Foto: Ulo Maasing.

Den självkörande bussen EasyMile. Smart, javisst. Men bra? Foto: Ulo Maasing.

Transportsektorn är på väg mot omfattande förändringar. Självkörande fordon, uppkoppling, delad mobilitet kommer att de kommande åren ändra hur vi reser, både i städer och på landsbygden. Många talar idag om smart mobilitet, smart rörlighet. Men smart mobilitet är inte självklart bra eftersom det inte automatiskt innebär ett hållbart resande. Nu ska en grupp forskare vid K2, det nationella kunskapscentret för kollektivtrafik, studera hur smart mobilitet kan göras till delad mobilitet.

Den grundläggande frågan är om vi i framtiden kan dela på de självkörande fordon. Utvecklingen av digital teknologi förenklar till exempel samåkning. Den kan också göra kollektivtrafikresandet mer attraktivt.

Men det finns också risker. Smart mobilitet kan öka bilens attraktivitet och därmed bilanvändningen.

– Smart mobilitet riskerar att bli ”business as usual”. Utmaningen är att göra den smarta mobiliteten mer delad, säger Alexander Paulsson, projektledare för projektet vid K2 och postdoktor på VTI, statens väg- och transportforskningsinstitut.

– Vi talar då om allt från traditionell kollektivtrafik till bilpooler och hyrcykelsystem. Idag saknas kunskap om vilka styrmedel som kommuner, regioner och kollektivtrafikmyndigheter kan använda sig av för att öka andelen delad mobilitet.

Styrmedel kan till exempel handla om informationsspridning, regler som parkeringsnormer och ekonomiska incitament som trängselskatt. I projektet kommer en verktygslåda som innehåller styrmedel riktad mot kommuner och kollektivtrafikmyndigheter att tas fram.

Projekt

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)