Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förlängd skattebefrielse för HVO

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Betydelsefullt att skattebefrielsen för HVO förlängs till och med 2020. Foto: Ulo Maasing.

Biodrivmedlet HVO kommer att vara helt skattebefriat till och med år 2020. Detta sedan Sverige har fått tillstånd av EU-kommissionen att förlänga dagens skattebefrielse för höginblandad HVO. Tidigare var det klart att skattebefrielsen skulle gälla det här året ut. Från Sveriges Bussföretag framhåller man att EU-kommissionens ställningstagande har stor betydelse för den svenska bussbranschen där HVO snabbt har blivit det främsta förnybara drivmedlet.

– Att EU-kommissionen har gett grönt ljus för skattebefrielse för HVO är mycket positivt och har stor betydelse för alla de bussföretag som vill köra klimatsmart. Det gör det möjligt för bussbranschen att vara fortsatt ledande när det gäller användning av förnybara drivmedel, kommenterar Anna Grönlund, branschchef och vice vd i Sveriges Bussföretag.

Hon applåderar regeringen för att ha fått igenom den förlängda skattebefrielsen, men framhåller samtidigt att det finns orosmoln när det gäller HVO på längre sikt.

– Inom EU pågår en diskussion om vilka råvaror som kan användas för produktion av biodrivmedel, exempelvis HVO. Där finns också en del oroande förslag. I Sverige vill dessutom regeringen med MP i spetsen gå före EU och införa begränsningar tidigare.

– Man diskuterar att inga grödor som kan användas för livsmedelsproduktion ska kunna användas till produktion av drivmedel. Men om alla förslag går igenom är risken stor för en brist på biodrivmedel. I förlängningen kan det så bli nödvändigt att öka användningen av fossila drivmedel, varnar Anna Grönlund.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)