Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nationellt möte för ökad bältesanvändning i buss

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Vi är beredda att på alla sätt bistå Transportstyrelsen när det gäller arbetet för säkrare resor med buss. Foto: Transportföretagen.

Sveriges Bussföretag och andra nationella aktörer deltar efter påskhelgen i ett möte på näringsdepartementet. På mötet deltar även företrädare för Transportstyrelsen. Syftet är att branschens aktörer ska dela med sig av kunskap och fakta mot bakgrund att Transportstyrelsen har fått regeringens uppdrag att utreda hur bältesanvändningen ska öka och andra åtgärder som ökar säkerheten för busspassagerare.

– Det är värdefullt att regeringen och landets myndigheter vill vara med och bidra till att få fler att använda säkerhetsbälten vid bussresor. Frågan om att få till stånd en förbättrad bältesanvändning är något som Sveriges Bussföretag och alla enskilda bussföretag arbetat med under lång tid, eftersom alldeles för få använder bälte idag.

– Vi är beredda att på alla sätt bistå Transportstyrelsen i det här viktiga uppdraget, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd vid Sveriges Bussföretag.

Senast den 1 oktober ska Transportstyrelsen komma med en slutredovisning till regeringen. Redan den 1 juni ska man presentera en delredovisning av uppdraget.

Enligt reglerna är det varje passagerares skyldighet och ansvar att använda bälte. Alla bussar har dock inte bälten, exempelvis bussar som kör i stadstrafik. Passagerare i en buss ska få information om att de är skyldiga att använda bälte. Informationen kan ske genom att bussföraren upplyser, genom skyltning eller på andra av Transportstyrelsen angivna sätt. Om bussen har passagerare under 15 år ska föraren, annan personal ombord, ledsagare och ledare för en grupp vidta lämpliga åtgärder så att de använder bältet eller annan särskild skyddsanordning.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)