Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Energimyndigheten: Bussarna driver på mot förnybart i transportsektorn

Bussarna driver på utvecklingen mot förnybart i transportsektorn, inte minst genom användningen av HVO, skriver Energimyndigheten.

Transportsektorn fortsätter att öka sin andel av förnybar energi. Framförallt beror det på att biodieseln HVO ökar på marknaden. Drivande i utvecklingen är bussbranschen. Det konstaterar Energimyndigheten i årets uppföljning av de energipolitiska målen i landet, Energiindikatorer 2018.

– Transportsektorn fortsätter att minska sin andel av fossila bränslen i snabb takt. Det är en konsekvens av att förnybara drivmedel, i huvudsak HVO, ökar på marknaden, i kombination med skattebefrielse av förnybara drivmedel, säger Camilla Dellby, analytiker på Energimyndigheten.

HVO är idag störst bland biodrivmedlen i transportsektorn. Totalt uppgick andelen förnybar drivmedel i fjol till 37 procent i transportsektorn. Och det är bussarna som är spjutspetsen i omställning till förnybart.

– Jämfört med person- och lastbilsparken ligger bussparken långt fram i omställningen till förnybart, konstaterar Energimyndigheten i sin rapport.

Man pekar på en kraftig övergång från dieseldrift till HVO-drift under 2016 och lyfter även fram statistik från Sveriges Bussföretag som visar på att 63 procent av bussarna förra året kördes på förnybara drivmedel.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)