Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Arriva startar egen bussförarutbildning

Arriva startar egen utbildning av bussförare. Foto: Miguel Ramos/Arriva.

Den stora bristen på bussförare i landet gör att buss- och tågoperatören Arriva startar bussförarutbildning i likhet med Keolis. Utbildningen leder fram till busskörkort och yrkeskompetensbevis. Bakgrunden är att Arbetsförmedlingen har svårt att klara uppgiften att utbilda de bussförare som branschen efterfrågar.

– Arriva tar, både för egen del men också som ett ansvar för branschen, på sig uppgiften att utbilda fler bussförare och söker nu motiverade personer till utbildningsplatserna, säger Anders Sveholm, trafikchef för Lundadepån i Storstockholm hos Arriva.

– Våra utgångspunkter baseras på Arrivas värdegrund och har bland annat fokus på service, säkerhet och miljön.

De sökande genomgår först tester för att man skall kunna bedöma om hen kommer att klara utbildningen. Därefter kommer lagstadgade prov för både körkort och yrkeskompetensbevis genomföras, vilka ställer höga krav på svensk språkförståelse.

Arriva börjar med att anta ett tiotal elever till den första kursen, som är 8 – 12 veckor lång. Målet är att utexaminera 80 förare per år.

– Arriva skapar nu en spetsutbildning för bussförare. Man kan lära de flesta människor att köra en buss, men det är räcker inte för oss. Vi vill rekrytera förare som är motiverade och som känner stolthet för sitt yrke, därför ställer vi höga krav på service och kompetens för de personer som antas till utbildningen. Vi söker medarbetare med ett starkt ansvars- och säkerhetstänkande, säger Anders Sveholm.

Taggat som: , ,

2 kommentarer »

  1. Hej jag heter Mohammad Ahmad jag ansöker jobb hos er. Jag vill att bli bussförare Ariva jag har godkänt teori och yrk … jag har kört många lektion men nu jag behover körlektion Mohammad Ahmad

  2. Hej jag heter Muse Abdulle Mohammad jag ansöker jobb hos er. Jag vill att bli bussförare Ariva jag har godkänt B-kört… jag har kört många lektion men nu jag behover körlektion Muse Abdulle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)