Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storskalig elektrisk BRT-premiär i Frankrike

43 fullelektriska BRT-bussar från Irizar trafikerar nu tre BRT-linjer i franska Amiens. Foto: Amiens Métropole.

Den franska staden Amiens hade den gångna veckan premiär på sin storsatsning på elektrifierad BRT, det vill säga eldrivna superbussar i stadstrafik. Busstrafiken i staden med omnejd körs av Keolis på uppdrag av Amiens Métropole, ”Storamiens”. Stadens BRT-system Nemo fick förra veckan 43 helelektriska ledbussar från Irizar. Därmed elektrifierades tre av de fyra BRT- som ingår i Nemo.

De fyra linjerna utgör ryggraden i kollektivtrafiken i Amiensområdet och svarar för 70 procent av resandet med kollektivtrafiken i området. Keolis och Amiens Métropole räknar med en 28-procentig ökning av antalet bussresor som ett resultat av etableringen av BRT-systemet.

Systemet är enligt Keolis det första i sitt slag i Frankrike. Företaget har kört kollektivtrafiken i Amiensregionen sedan 2012. 2017 fick man förlängt kontrakt till slutet av april 2024. Regionen har 180 000 invånare i 39 städer, samhällen och byar. Trafiken körs med 136 bussar, varav 43 nu alltså är fullelektriska ledbussar med kapacitet för 151 passagerare. Under högtrafik är turtätheten på BRT-linjerna 8 – 10 minuter.

Bussarna laddas dels med snabbladdning vid ändhållplats, dels med laddning i depå nattetid. Den genomsnittliga laddtiden vid snabbladdning uppges vara 4 – 5 minuter för 40 kilometers körning. Nattetid tar laddningen till fulla batterier 3 – 4 timmar.

Som en förberedelse inför trafikstarten förra veckan genomförde Keolis en omfattande personalutbildning för mer än 300 förare, liksom för servicepersonal och trafikledning.

För att få invånarna i regionen att upptäcka och börja använda det nya trafiksystemet var alla resor aavgiftsfria under premiärveckan. Från den 22 juni kommer också resor på samtliga linjer i regionen att vara avgiftsfria på lördagar.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)