Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

5G-teknik öppnar för fjärrkontrollerade självkörande fordon

Keolis och Telia visade på onsdagen ny teknik för att fjärrkontrollera självkörande små bussar. Demonstrationen ägde rum hos Ericsson i Kista i Stockholm.

I samband med UITP-mässan i Stockholm visade bussoperatören Keolis och telekomföretaget Ericsson hur 5G-teknik kan användas för att fjärrkontrollera autonoma (självkörande) fordon. Keolis ser de nya möjligheterna som en milstolpe när det gäller drift av självkörande fordon. Keolis samarbetar inom projektet för att kontrollera och övervaka autonoma fordon på distans.

I förlängningen kommer operatören att kunna flyttas från fordonet till ett kontrollrum och ansvara för flera fordon samtidigt.

Presentationen på onsdagen var första gången som utomstående personer på distans kunde testköra ett prototypfordon som hade konstruerats på KTH i Stockholm, det vill säga tekniska högskolan.

Från Stockholmsmässan i Älvsjö kunde besökare styra det autonoma fordonet som befann sig vid Ericssons huvudkontor i Kista, 15 kilometer bort. Reaktionstiden mellan förarens kommando och fordonets reaktion är i och med 5G nere på millisekunder vilket gör att ett viktigt steg kan tas i utvecklingen av autonoma fordon jämfört med vad 4G-nätet har tillåtit.

5G-tekniken gör det möjligt att överföra data i mycket hög hastighet på ett mycket säkert sätt så att fordonet kan kontrolleras i realtid och på distans. Tekniken gör det också möjligt att positionsbestämma fordonet med stor precision.

För att garantera säkerheten används digitala staket, så kallad geo-fencing, för att förebygga kollisioner. Dessutom används särskilda, dedikerade IT-system som garanterar en mycket hög cybersäkerhet. Ombord fanns under demonstrationerna också en förare som skulle kunnat gripa in om det uppstod någon fara för säkerheten.

Med erfarenheterna från utvecklingsarbetet som grund har Keolis som mål att använda 5G-teknik på självkörande elektriska småbussar i stor skala.

Den internationella kollektivtrafikunionens, UITP, mässa och världskongress avslutades på onsdagseftermiddagen i Stockholm.

Det projekt som visades på onsdagen ingår i innovationsprogrammet Drive Sweden.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)