Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Självkörande elbuss från Irizar

Kryssningspassagerare i Malaga kommer om några månader att få åka med självkörande buss mellan hamnen och centrum. På fredagen visades bussen för stadsfullmäktige i Malaga. Foto: Irizar.

Den spanska busstillverkaren Irizar lanserar nu en fullstor, självkörande, autonom, buss. Bussen presenterades på fredagen för stadsfullmäktige i staden Malaga. Om några månader ska den sättas i trafik på Malagas gator och transportera kryssningspassagerare mellan hamnen och stadens centrum. Därmed blir Malaga första stad i Europa med fullstor, autonom buss i trafik på det allmänna gatunätet och inte på ett avgränsat område.

Det handlar om ett utvecklingsprojekt, finansierat av den spanska staten. Projektet har som mål att utveckla teknik för automatiserade fordon i stadstrafik för att öka transporternas effektivitet, säkerhet och hållbarhet.

Bussen från Irizar är en elektrisk, tolv meter lång buss med plats för 60 passagerare. Den kan köras både autonomt och manuellt.

I projektet medverkar elva partners, bland dem Irizar och den tekniska högskolan i Madrid. Utvecklingsarbetet har pågått i tre år.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)