Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stena Line lägger ner klassisk färjelinje

Stena Saga som har trafikerat linjen Oslo – Fredrikshavn. Stena Line har nu beslutat att permanent lägga ner linjen. Foto: Stena Line.

Färjerederiet Stena Line har beslutat att linjen mellan Oslo och Frederikshavn läggs ner med omedelbar verkan. Det sker som en direkt följd av den påverkan som Coronaviruset (COVID-19) har på Stena Lines passagerarverksamhet. Tidigare i veckan varslade Stena Line 950 medarbetare i Sverige. Nerläggningen av den mer än 40-åriga färjelinjen görs för att sänka Stena Lines kostnader och säkerställa frakt- och transportverksamheten.

Stena Line har, precis som många andra företag inom resebranschen, sett en kraftig nedgång av bokningarna under den senaste tiden. Verksamheten i Skandinavien är värst drabbad.

Sedan lördagen 14 mars har Stena Line ställt in all trafik mellan Oslo och Frederikshavn och fartyget Stena Saga, som trafikerat linjen sedan 1994 ligger vid kaj i Göteborg. Nu meddelar Stena Line att verksamheten inte kommer att återupptas och att linjen läggs ner efter mer än 40 år.

– Det är ett tufft läge för Stena Line och det tvingar oss till tuffa beslut. Linjen Oslo-Frederikshavn är i stort sett helt och hållet beroende av passagerartrafik och den viktiga högsäsongen på sommaren. Vi har gjort bedömningen att vi kommer tappa hela högsäsongen i år och vi har helt enkelt inte råd att vänta och hoppas på nästa sommar. Det är med tungt hjärta som vi nu tagit beslutet att stänga linjen, säger Niclas Mårtensson, vd på Stena Line.

Stena Line genomför just nu en översyn av verksamheten i samtliga regioner med anledning av den vikande passagerarverksamheten och utesluter inte att det kommer att ske fler neddragningar eller förändringar i tidtabeller och linjenätverk.

– Vårt stora fokus är att hålla igång godsflödena och säkra den viktiga fraktverksamheten till och från Sverige, men också på våra övriga rutter i Europa, säger Niclas Mårtensson.

Nedläggningen av linjen Oslo-Frederikshavn innebär att ett 30-tal medarbetare på Stena Lines norska kontor i Oslo varslas om uppsägning.

Stena Saga som fram tills i lördags trafikerade linjen är svenskflaggad och har cirka 250 svenska medarbetare ombord. De omfattas av det varsel av totalt 950 medarbetare i Sverige som Stena Line presenterade under måndagen 16 mars.

Linjen Oslo-Frederikshavn startade 1979 och har sedan dess trafikerats av tre olika fartyg, samtliga med namnet Stena Saga.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)