Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen begär hjälppaket från regeringen

Marcus Dahlsten, vd, T*ransportföretagen.

Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, begär nu ett hjälppaket från regeringen. I ett brev till finansminister Magdalena Andersson (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) skriver Transportföretagen att följdverkningarna av Covid-19 har fått katastrofala följder för företag, inte minst inom transportsektorn. Bland de hårdast drabbade är buss-, taxi- och flygbolag samt rederier skriver Transportföretagen. I brevet till regeringen lyfter Transportföretagen fram att den danska regeringen i en bred överenskommelse med övriga partier har enats om ett omfattande hjälppaket till danska företag som drabbats svårt av Covid-19-pandemin.

Turistbussar och bussar i beställningstrafik står stilla, och flygplanen står på marken. Och när flygen inte flyger och tågtrafiken reduceras kraftigt minskar underlaget betydligt för taxibolagen, konstaterar Transportföretagens vd Marcus Dahlsten och organisationens samhällspolitiska chef Tina Thorsell i brevet till regeringen.

I brevet till de svenska finans- och näringsministrarna presenterar Transportföretagen de åtgärder som man kommit överens om i Danmark och som Transportföretagen vill se även i Sverige:

Den första åtgärden är ett direkt stöd till danska företag som tappat mer än 40 procent av sin omsättning för att täcka de fasta kostnader som företagen inte kan undvika, t.ex. hyra, ränteutgifter och leasingkostnader. Stödet kan täcka upp till 80 procent av kostnaderna i tre månader och upp till 100 procent för de företag som behövt stänga pga. förbud, så länge förbudet gäller. Det krävs att kostnaderna uppgår till minst 25 000 danska kronor för perioden. Stödet kan som mest uppgå till 60 miljoner danska kronor.

Den andra åtgärden är ett direkt stöd till enskilda näringsidkare (”selvstændige og freelancere”) som tappat mer än 30 procent av sin omsättning. Den danska staten kommer att täcka 75 procent av tappet, men högst 23 000 danska kronor i månaden. Om det finns anställda (maximalt 10 anställda) kan kompensationen uppgå som mest till 46 000 danska kronor i månaden.

Den tredje åtgärden innebär att extra medel kommer att tillföras den danska resegarantifonden för att kunna betala ut ersättning, i form av lån, till researrangörer som behövt betala ut ersättning till resenärer för inställda resor. Företagen får ett antal år på sig att återbetala lånen. I dagsläget betalas ersättning endast ut till resenärer om en researrangör gått i konkurs och resan omfattas av EU:s paketresedirektiv2. Detta gäller för inställda resor mellan den 13 mars och den 13 april.

I sitt brev till regeringen skriver Transportföretagen att många av företagen i transportnäringen endast kan räddas av kontantstöd.

– De har svårt att finansiera sina löpande kostnader och verksamhet med lån. När det gäller persontrafiken har intäkterna för många sjunkit till noll. Dessutom kommer krisen på den del av året då företagen räknade med bokningar och inbetalningar för sommarens resor, skriver Transportföretagen.

Man vill också att staten tar ett större ansvar för kostnaderna vid korttidspermitteringar eftersom familjeföretag inte kan använda sig av stödet.

Transportföretagen vill även att researrangörer, exempelvis bussföretag, ska få ersättning också för de kostnader som företagen inte har kunnat undvika på grund av myndighetsbeslut om reseförbud och förbud mot allmänna evenemang över 500 personer.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)