Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: Internationellt webseminarium om bussbranschens utmaningar

BusWorld arrangerar på torsdag ett globalt webbinarium om bussföretagens situation i spåren av coronakrisen. Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund deltar och representerar Europa. Foto: Ulo Maasing.

På skärtorsdagens eftermiddag arrangerar bussmässan BusWorlds kunskapsforum BusWorld Academy ett internationellt webbinarium (alltså ett webbaserat seminarium) om bussbranschens globala utmaningar med anledning av coronakrisen. Webbinariet hålls i samarbete med UN Habitat, FN:s organ för hållbar utveckling i urbana miljöer. Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund representerar Europa genom sin roll som vice ordförande i IRU:s passgerarkommitté.

Fokus under webbinariet ligger på hur bussbranschen i världen hanterar effekterna av coronakrisen.

Förutom Anna Grönlund medverkar Prasanna Patwardhan, President of BOC i Indien och Peter Pantuso, President & CEO American Bus Association.

Seminariet kommer att koncentrera sig på vilket stöd regeringar och offentliga organ i olika länder och världsdelar ger bussbranschen, liksom på vilka utmaningar företagen möter och hur bussföretagen hanterar situationen. Tre områden kommer att tas upp: 1)ekonomiska och finansiella åtgärder för att bussföretagen ska klara krisen; 2)åtgärder för att hålla busstrafiksystem i drift samt 3)åtgärder för bussförares och annan personals säkerhet.

– På Sveriges Bussföretag har vi en god uppfattning om hur våra nordiska grannländer hanterat krisen och vilken påverkan den fått på bussbranschen. Danmark framstår här som ett lysande exempel men även Norges regering har utvecklat stödinsatser som tagits emot positivt av den norska bussbranschen.

– I Sverige saknar vi stöd framförallt till våra små och medelstora företag, men vi efterlyser också en nationell dialog och diskussion om hur vi tillsammans med våra regionala kollektivtrafikmyndigheter och deras organisationer kan hantera dagens situation och morgondagens krav när vi ska ha en fullt fungerande kollektivtrafik på plats för samhällets behov igen, säger Anna Grönlund.

För läget i resten av Europa kommer hon att rapportera uppgifter och information som sammanställts av IRUs Europakontor i Bryssel.

– Genom min roll som vice ordförande i IRUs passagerarkommitte har jag en tät dialog med IRUs tjänstemän i Bryssel och kollegor runt om i Europa. Det blir en utmaning att förmedla så mycket fakta på den korta tid som webbinariet genomförs, men samtidigt en möjlighet att sprida goda exempel och visa de utmaningar som vi i den samlade bussbranschen möter i ett globalt perspektiv, säger Anna Grönlund.

Webbinariet hålls på engelska nu på torsdag, den 9 april, mellan klockan 15 och 16 svensk tid och är öppet för alla att lyssna till, sedan man först registrerat sig.

Mer information om webbinariet, liksom möjlighet till kostnadsfri registrering hittar du genom att klicka här.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Busworld, Nyheter

1 kommentar »

  1. Frågan är hur folkets resesätt efter pandemin blir,finns nog en och annan som funderar om det är värt det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)