Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

(S)-krav i Storstockholm: Ta hjälp av turistbussföretagen

Jens Sjöström (S), oppositionsråd i Region Stockholm: Låt turistbussföretagen hjälpa SL. Foto: Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna i Region Stockholm vill att SL ska ta hjälp av turistbussföretagen under den rådande coronakrisen. Kollektivtrafiken är samhällsviktig och måste upprätthållas så långt det går även i krissituationer. Människor med samhällsviktiga funktioner och de som inte kan jobba hemma måste kunna ta sig till jobbet. Samtidigt får inte trängsel i kollektivtrafiken riskera leda till ökad smittspridning, skriver partiet och pekar på att SL kan få svårt att köra busstrafiken i full skala på grund av sjukskrivningr, samtidigt om reservdelsbrist och problem med underhållet kan leda till bussbrist, skriver (S) i Region Stockholm.

”Samtidigt befinner sig turistbussbranschen i kris då i princip alla beställningsresor är avbokade. En del av dessa företag har kört ersättningsbussar åt SL-trafiken vid tunnelbanenedstängningar och andra akuta situationer tidigare och skulle kunna hjälpa till att stärka upp SL-trafiken”, skriver (S) i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Tidigare har Vänsterpartiet i Region Stockholm föreslagit att SL ska anlita privata företag för att klara busstrafiken.

– Vi ser att det finns ett behov av såväl chaufförer till SL-trafiken som i det längre perspektivet troligen även bussar. Här har vi en bra möjlighet att stärka SL-trafiken inför en mer långvarig kris och samtidigt underlätta för en bransch som har det tufft just nu, säger Jens Sjöström (S), oppositionsråd med ansvar för trafikfrågor i Region Stockholm.

– Det här är en stor krissituation. Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt och bidra med konstruktiva idéer, oavsett majoritet eller opposition. Exempelvis finns möjligheten för de befintliga entreprenörerna att teckna underleverantörsavtal och jag hoppas att de tar chansen så att vi står bättre rustade tillsammans. Sen behöver regionen självklart ta ett helhetsansvar för att detta samordnas och att de extra resurserna sätts in där de behövs som bäst, säger Jens Sjöström.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)