Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen: Förläng giltigheten för YKB

Caj Luoma, Transportföretagen: Förläng giltigheten för YKB. Foto: Transportföretagen.

Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, vill att giltigheten av yrkesförares yrkeskompetensbevis, YKB, förlängs. Det skriver Transportföretagen i ett remissvar till regeringen på tisdagsmorgonen. Förutom förlängd giltighet för YKB vill Transportföretagen också att det ska finnas möjlighet till distansundervisning. Allt för att klara den rådande coronasituationen.

I dagsläget är utbildningar och förnyelse av YKB för landets yrkesförare inte anpassat till den rådande situationen då det på grund av coronasmittan inte är möjligt eller önskvärt att bedriva klassrumsutbildning för yrkesförare. Det kan innebära att fler än 10 000 yrkesförares YKB blir ogiltiga och att de därför inte kan utöva sitt yrke. I förlängningen är konsekvensen att transporter kan stanna, skriver Transportföreetagen.

Frågan om yrkeskompetensbevis, YKB är en av Transportföretagens viktigaste frågor under coronakrisen.

Ett regelverk som möjliggör distansutbildning samt förlänger giltighetstiden för YKB är en förutsättning för många av dagens samhällsviktiga transporter, både när det gäller person- och godstransporter, framhåller Transportföretagen som välkomnar att regeringen öppnar för dialog kring frågan.

– Men ingen tid finns att förlora, det brådskar och besked behövs så snart det bara går, framhåller organisationen.

– Läget riskerar att bli allvarligt om landets samhällsviktiga transporter inte kan utföras. Det handlar om både livsmedelstransporter, läkemedelstransporter och gods till industrin men även om persontransporter med landets bussar. Läget kan bli så allvarligt att 10 000 yrkesförare står utan behörighet om YKB inte anpassas. Vi vill se att regeringen förlänger YKB-intygens giltighet för de som i stunden behöver förnya sina YKB och att utbildningar dessutom ska kunna ges på distans, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Ett stort antal EU-länder har redan fattat beslut om att förlänga YKB-intygens giltighetstid. Att Sverige inte gjort det än skapar sämre förutsättningar för landets transportföretag att ta sig igenom coronakrisen, anser Transportföretagen som menar att förlänga YKB dessutom är en åtgärd utan större samhällskostnader.

Redan innan coronakrisen var förarbristen en utmaning inom transportbranschen, rådande situation gör läget ännu svårare än vad det hade behövt vara, varnar organisationen.

– Vi har den senaste tiden haft en konstruktiv dialog med regeringen och ser nu fram emot skyndsamma beslut med rätt innehåll, säger Caj Luoma.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)