Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Omställningsstödet kan förlängas till årsskiftet – i Danmark

Den danska regeringen och en rad politiska partier i landet träffade på fredagseftermiddagen en överenskommelse om fortsatt omställningsstöd till företag, kulturliv och idrottsliv i landet.

Den danska motsvarigheten till omställningsstödet till företag, kompensationsordningen, förlängs i en första omgång till den 31 oktober. Men om de nuvarande restriktionerna för resor, evenemang med mera fortsatt gäller efter oktober kommer stödet automatiskt att förlängas till årsskiftet. Det är innebörden av en bred överenskommelse mellan den danska regeringen och sex andra politiska partier i Stortinget. I Sverige gäller omställningsstödet endast för mars och april. ”Nu är det dags att även den svenska regeringen agerar”, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Den breda politiska uppgörelsen i Danmark gäller de delar av närings-, kultur- och idrottslivet som är hårdast drabbade av coronarestriktionerna. Det gäller restriktioner som förbud att hålla öppet, förbud mot arrangemang med mer än 500 deltagare, stängda gränser och utrikesdepartementets reseråd.

I Danmark har företagen kunnat söka ett särskilt stöd under vårens covid-19-pandemi för minskad omsättning från april till och med den 8 juli. Stödet liknar det svenska omställningsstödet. Det svenska stödet gäller dock bara mars och april, men inte under rese- och turistnäringens högsäsong.

I början av juli beslutade den danska regeringen om ett särskilt, ytterligare stöd under juli och augusti för företag som kunde visa att man tappat minst 50 procent av sin verksamhet på grund av covid-19-pandemin. Det gäller exempelvis företag som är beroende av besöksnäringen, såsom turistbussföretagen.

Fredagens överenskommelse mellan den danska regeringen samt folketingspartierna Venstre, Radikale Venstre, SF, Konservative og Alternativet innebär en förlängning av kompensationsordningen till den 31 oktober med möjlig, automatisk förlängning till årsskiftet om de nuvarande restriktionerna när det gäller resor, evenemang med mera kvarstår vid månadsskiftet oktober/november.

Från den danska bussbranschens organisation Dansk Persontransport välkomnar man den breda, politiska uppgörelsen.

– Vi i Dansk Persontransport är mycket nöjda med överenskommelsen. Många av våra medlemmar är hårt drabbade just av att det inte sker några evenemabng, att utländska turister inte kommer till Danmark och att danska turister alltjämt inte reser, skriver Dansk Persontransport i sitt nyhetsbrev.

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Det är dags för den svenska regeringen att agera. Foto: Ulo Maasing.

”Dags för regeringen att agera”
– Vi har genom täta kontakter med vår danska systerorganisation Dansk Persontransport förstått att danska politiker haft en positiv inställning till att stötta landets företag och också att ge riktade stöd till hårt drabbade näringar såsom besöksnäring och busstrafik. Jag vill gratulera våra danska kollegor, säger Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag.

– Vi har sedan coronakrisens början spridit exemplen från våra nordiska grannar i uppvaktningar, artiklar och skrivelser även till svenska politiker och nu har vi ännu bättre exempel att ge. Jag hoppas innerligt att politiker i regeringsställning nu tar intryck och väljer att följa framförallt Danmarks exempel. Även den svenska bussbranschen behöver fortsatt stöd, krisen är inte på något sätt över.

– Redan i april lämnade vi till regeringen ett förslag på bidrag för avställda turistbussar. Förslaget har getts till såväl infrastrukturminister Tomas Eneroth(S) som till näringsminister Ibrahim Baylan(S) samt i detalj före sommaren redovisats vid möten mellan oss och berörda statssekreterare. Förslaget har också framförts av Transportföretagen och flera andra förbund inom besöksnäringen efter det. Nu är det dags att även den svenska regeringen agerar, säger Anna Grönlund.

Klicka här för att ladda ner avtalet (på danska) mellan de politiska partierna i Danmark.

Taggat som: , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)