Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt skattebefrielse för HVO välkomnas av bussföretagen

EU-kommissione säger ja till skattebefrielse för bland annat HVO även under 2021. Foto: Ulo Maasing.

EU-kommissionen har beslutat att godkänna att Sverige fortsätter att befria rena och höginblandade biodrivmedel. Det innebär att biodrivmedel som E85, rapsbaserad biodiesel och HVO som inte omfattas av reduktionsplikten, kan fortsätta att skattebefrias i Sverige även under 2021. ”Ett oerhört välkommet besked”, säger Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag.

EU-kommissionens beslut gäller endast i ett år. Bakgrunden till det är kommissionen anser att livsmedelsbaserade biodrivmedel endast delvis bidrar till de gemensamma miljömålen och därför inte är förenliga med den inre marknaden efter 2020. Ett förlängt statsstödsgodkännande har därför endast kunnat ges för en kortare period.

– Dagens besked är oerhört välkommet. Idag kör över 85% av alla bussar på förnyelsebara drivmedel, där just biodrivmedel såsom HVO är en stor andel. Dagens besked innebär att den svenska bussbranschen kan fortsätta leda omställningen för en fossilfri fordonsflotta. Vi vill ge en eloge till den svenska regeringen som drivit på för att igenom detta väldigt viktiga och positiva beslut, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv.

– Beskedet kom sent, och var efterlängtat, kommenterar Jakob Lagercrantz, vd på 2030-sekretariatet. 2,5 månader innan vi kunder skulle sett prishöjningar på upp till sex kronor litern för på koncentrerade biodrivmedel, beslöt EU-kommissionen att bevilja den svenska ansökan om fortsatt skattefrihet.

– EU har valt att försämra villkoren för biodrivmedel som kommer från grödor eller oljeväxter. De bortser från den stora klimatvinsten med dessa biodrivmedel. Den svenska etanolen reducerar exempelvis klimatpåverkan med mer än 90 procent, men EU ser inte klimatnyttan.

– Den svenska transportnäringen är utsatt för hård konkurrens och med högt ställda krav om att minska sina utsläpp. Tillgången på biodrivmedel och skattereduktionen är avgörande för omställningen. Det är därför välkommet att regeringen hört vår röst och fört vår fråga i EU så att det svenska undantaget för beskattning säkerställts till att gälla under 2021, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen.

Den svenska regeringen kommer  att fortsätta att påverka EU så att biodrivmedel ska kunna gynnas framför fossila drivmedel även efter 2021. Regeringen anser också att dagens beslut från EU-kommissionen bidrar till utvecklingen mot mer hållbara transporter och att göra Sverige mindre beroende av fossila bränslen.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)