Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förlängt omställningsstöd välkomnas av bussföretagen

Bild: Riksbanken.

Regeringen har nu beslutat om den förlängning av omställningsstödet till företag som man tidigare aviserat. Stödet förlängs året ut och delas upp i två perioder med olika nivåer på det omsättningstapp företagen måste haft för att få del av stödet. Sveriges Bussföretag välkomnar det förlängda stödet och att det är mer generöst än vad som tidigare aviserats.

Omställningsstödet trädde i kraft i juni i år och baseras på företagens omsättningstapp på grund av covid-19-pandemin för en viss period i förhållande till samma tid förra året.

Nu har regeringen beslutat att stödet för månaderna augusti – september delas upp i två perioder.

För perioden augusti till oktober kan företag som har haft ett omsättningstapp på minst 40 procent få stöd. För stöd som gäller perioden november och december ska tappet ha varit minst 30 procent.

Fasta kostnader ersätts med en andel som motsvarar 70 procent av omsättningstappet. Stöd kommer att kunna ges med sammanlagt högst 30 miljoner kronor per företag under perioden augusti till december. Regeringen uppger också att stödet under november – december kommer att göras så generöst som EU:s tillfälliga regelverk för statsstöd gör möjligt för att fler företag ska klara sig genom pandemin.

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: För de hårt drabbade bussföretagen är regeringens förlängda stödåtgärder väldigt välkomna. Foto: Ulo Maasing.

– För de hårt drabbade bussföretagen är regeringens förlängda stödåtgärder väldigt välkomna. Än har vi inte hunnit gå igenom alla detaljer i de förlängda stöden, men med ledning av det som idag kommunicerades har vi förstått att regeringen på sluttampen i dialog med bland annat Centern och Liberalerna gjort regelverken för stöden mer generösa än vad som kommunicerades när man först meddelade att stöden skulle förlängas. Det är bra.

– Det är också viktigt att stöden går att söka så tidigt som möjligt nu. Från Sveriges Bussföretag fortsätter vi nu att tillsammans med Transportföretagen, Svenskt Näringsliv och flera andra närstående organisationer att arbeta för att stöden ska förlängas ytterligare. Vi tror att de svenska bussföretagen kommer behöva statliga stöd minst fram till sommaren 2021, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag.

Förslaget om det förlängda omställningsstödet kommer att lämnas i en kommande extra ändringsbudget som läggs på riksdagens bord i början av nästa år.

Samtidigt kommer ett nytt omsättningsstöd för handels- och kommanditbolag att införas och rehabiliteringskedjan i sjukförsäkringen att bli flexiblare.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)