Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fossilfri storsatsning från Transdev

I helgen sätter Transdev in 400 fossilfria bussar i trafik. Foto: Jesper Wiberg, Västtrafik.

I samband med kollektivtrafikens tidtabellsskifte på Lucia sätter Transdev in totalt 400 nya, fossilfria bussar i sin trafik i Göteborg, Mölndal, Partille, Eskilstuna och Eslöv. Transdev gör således i samarbete med Västtrafik, Sörmlandstrafiken och Skånetrafiken en storsatsning på fossilfri kollektivtrafik.

Göteborg, Mölndal och Partille får totalt 323 nya bussar varav 145 är helt eldrivna. Flottan bir därmed Nordens största elbussflotta. Eskilstuna får 52 nya biogasbussar med ökat utrymme för resenärerna och Eslöv blir Skånes fjärde helelektrifierade stad med totalt fyra elbussar. Alla bussar kommer vara utrustade med wifi och USB-laddare. I Eskilstuna kommer även hjärtstartare bli standard.

– Med den här investeringen bidrar vi aktivt till Sveriges men också regionernas och kommunernas klimatmål. Kollektivtrafik är ett hållbart sätt att resa och ju fler fordon som blir renare och tystare, desto bättre för stadsmiljön. I år känns det extra kul att få komma med glada nyheter och en julklapp i förskott, säger Anna Höjer, vd för Transdev Sverige AB.

Det här är den fossilfria storsatsningen mer i detalj:

Göteborg, Mölndal och Partille: Totalt 323 nya bussar varav:
145 är elbussar som tillverkas av Volvo (som på sikt kommer bli 157), Nordens största elbussflotta. Bussarna, som ska trafikera totalt 34 linjer i och omkring Göteborg, kommer att laddas med kabel i depå under natten och vid laddstolpar ute på linjerna;
102 biogasbussar från MAN;
79 bussar som går på HVO, varav 23 är CapaCity L bussar från Mercedes-Benz, bland de största, längsta och rymligaste stadsbussar som finns idag på marknaden. Det är första gången dessa spårvagnsliknande bussar får köra i Skandinavien.

Eskilstuna: Totalt 52 nya biogasbussar från Scania. De 12 elbussarna som Transdev satt i trafik 2015 är kvar. Samtliga bussar är utrustade med hjärtstartare.

Eslöv: Totalt fyra nya elbussar som tillverkas av BYD och kommer laddas med kabel i depå under natten.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)