Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kostnadsfri utbildning för bussförare om hot och våld

Nu finns en kostnadsfri webbutbildning i konflikthantering för bussförare. Foto: Prevent.

Hot och våld i arbetet är en fråga som berör många bussförare – och som såväl förare som deras arbetsgivare vill få stopp på. Nu lanseras en kostnadsfri webbutbildning i konflikthantering för bussförare. Utbildningen har tagits fram av Prevent i samarbete med Sveriges Bussföretag och Kommunal.

Bakgrunden är att var femte anmäld arbetsolycka med sjukfrånvaro bland buss- och spårvagnsförare orsakades av hot och våld under åren 2014 – 2018 enligt siffror från Arbetsmiljöverket. Att ge bussförare ökade kunskaper om konflikthantering kan göra det lättare att hantera hotfulla situationer och motverka att situationer trappas upp, menar Prevent.

Prevent är en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK och arbetar med förbättringar av arbetsmiljön.

– Vi arbetar på ett förebyggande sätt. Enskilda bussförare ska ha möjlighet att ta till sig denna kunskap i sitt viktiga arbete på ett enkelt och flexibelt sätt, säger Mario Gavran, ombudsman på Kommunal.

Prevent har tillsammans med parterna Sveriges Bussföretag, inom Transportföretagen, och Kommunal tagit fram webbutbildningen Trygg buss. Utbildningen är interaktiv med fokus på att ge bussförarna möjlighet att reflektera över beteenden hos passagerare och se hur man kan bemöta dem. Syftet är att öka beredskapen om hotfulla situationer och minska risken för allvarliga konsekvenser.

– Denna webbutbildning ersätter vår tidigare handledarledda halvdagsutbildning och vi hoppas att den ska nå så många av Sveriges bussförare som möjligt, i och med att den lätt kan genomföras var som helst och när bussföraren har en timme över, säger Jan Arvidsson, arbetsmiljöexpert på Sveriges Bussföretag.

Utbildningen är kostnadsfri, fungerar på dator, surfplatta eller mobil och tar cirka 60 minuter att genomföra. Den kan genomföras antingen individuellt eller i grupp.

Klicka här för att hitta utbildningen.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)