Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Så går lussebussarna på söndag – en ljus manifestation i mörkret

Ett hundratal bussar är anmälda till luciatågen i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå.

Luciaklädda bussar kommer på söndagseftermiddagen den 13 december att köra i kortege och lysa upp gatorna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå från klockan 14. Med manifestationen #Lussebuss vill Sveriges Bussföretag sprida hopp i vintermörkret. Längst ner i artikeln hittar Du kortegevägen för samtliga luciabusståg.

I nuläget är ett hundratal bussar anmälda till de fyra tågen: Ett 40-tal i Stockholm, drygt 25 i Göteborg, knappt 20 i Malmö och ett 15-tal i Umeå.

– Vi arbetar för att bussbranschen ska överleva krisen, den är en del av vår samhällsviktiga transportsektor. Vi vet att vi kommer kunna resa igen och många bussföretag jobbar hårt för att ta ansvar för att hela resan blir säker med färre bokade passagerare, noggranna hygienrutiner och utbildad personal, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag.

– Våra luciaklädda bussar kommer att lysa upp Stockholms gator med en gemensam luciakortege den 13 december för att påminna om att vi längtar efter våra resenärer lika mycket som de längtar efter att resa. Våra bussar brukar rulla till julmarknader, julfester och luciatåg. Så är det inte i år, men vi har gjort allt vi kan för att hålla ut och kunna möta våra resenärer igen” säger Pär Åkerberg, ordförande i Stockholms läns bussbranschförening och VD Åkerbergs Trafik, som är ett av de deltagande bussbolagen.

På grund av coronakrisen står nästan alla bussar parkerade hemma på sina garageplatser. Vanliga år kör bussarna seniorföreningar till kultur- och besöksmål, företag till julbord och kundevent och idrottslag till jul- och nyårscuper. Coronakrisen har drabbat bussbranschen hårt, många har sett omsättningen sjunka med upp till 90 procent.

Ett av de bussföretag som deltar i luciatåget i Göteborg är MK Bussresor i Skara.

– Vi försöker se framåt och hoppas snart kunna köra resenärer igen. Vi gör så mycket vi kan för att ta ansvar så att hela resan blir säker och har färre bokade passagerare, noggranna hygienrutiner och utbildad personal”, säger Helen Bergh, vice vd på MK Bussresor.

Mikael Nilsson, ordförande för Skånes Bussföretag och vd för Tjörnarpsbuss instämmer. Hans företag deltar i luciatåget i Malmö. Han konstaterar att bussbranschen är bland de av covid-19-krisen hårdast drabbade sektorerna i landet.

Utöver de breda stöd som regeringen beslutat behövs även riktade stöd för särskilt drabbade branscher, som det stöd för avställda bussar som Sveriges Bussföretag lanserade redan i april. Det skulle stötta bussföretag som drabbats hårt av krisen och ge dem möjlighet att klara sig genom pandemin.

– Flera av regeringens krisstöd är bra men behöver stärkas, utvecklas och förlängas fram till sommaren eller så länge som pandemin pågår. Dessutom behöver de kompletteras med riktade stöd även till den oerhört hårt drabbade turistbussbranschen. Det finns annars en risk att delar av bussbranschen försvinner och därmed en viktig del av transportinfrastrukturen, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd på Sveriges Bussföretag.

Tågets väg i Stockholm.

Såhär går luciabusståget i Göteborg.

Luciatågets väg i Malmö.

Körvägen för luciatåget i Umeå.

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)