Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förlängt YKB välkommet men otillräckligt anser Transportföretagen

Caj Luoma, Transportföretagen: YKB-förslaget från regeringen går inte tillräckligt långt. Foto: Transportföretagen.

Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, välkomnar regeringens förslag om en nationell förlängning av yrkeskompetensbevisen (YKB) som vi rapporterade om i lördags (klicka här). Men Transportföretagen anser inte att förslaget går tillräckligt långt. Ett riksdagsbeslut väntas i närtid.

Transportföretagen menar att en förlängning av YKB är helt avgörande för hela transportsektorn, både när det gäller persontransporter och godstransporter.

– Det är ett stort besked att regeringen föreslår en förlängning av yrkeskompetensbevisens giltighet. Men vi är inte i mål förrän beslutet om förlängning verkligen fattats. Det är helt avgörande för transportsektorn att YKB-intygen förlängs. Tiden börjar bli knapp om transporterna ska kunna fortsätta rulla, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Förslaget innebär att YKB-intyg som annars skulle ha löpt ut under perioden 1 februari 2021 – 31 juli 2021 ska förlängas med 6 månader. För de yrkeskompetensbevis som löpt eller löper ut under perioden 1 november-31 januari 2021 föreslås också en 6 månaders förlängning.

Men Transportföretagen anser inte att förslaget räcker. Det behövs enligt Transportföretagen en automatisk förlängning under hela 2021 för att säkra transporterna samt ett införande av en permanent distansutbildning för hela fortbildningen även efter covid-19-pandemin.

– Mycket talar för att konsekvenserna av pandemin inte kommer att vara avklarade under första halvåret. För att skapa tydlighet och arbetsro för transportbranschen vill vi därför att YKB-intygens giltighet förlängs till 31 december 2021. Pandemin har vidare visat att möjligheten till distansutbildning är ett reellt alternativ och vi menar att distansutbildning måste möjliggöras i större utsträckning än idag, säger Caj Luoma.

Regeringens förslag innebär att riskdagen ger regeringen rätt att meddela föreskrifter om förlängd giltighetstid för yrkeskompetensbevis och undantag från kravet på yrkeskompetensbevis. Lagen föreslås träda i kraft den 1 februari 2021 och innebär att yrkeskompetensbevis som annars skulle ha löpt ut under perioden 1 februari 2021 – 31 juli 2021 ska förlängas med sex månader. För de yrkeskompetensbevis som löper ut under perioden 1 november 2020 – 31 januari 2021 undantas de från kravet om yrkeskompetensbevis under sex månader.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)