Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart med nytt bussbranschavtal

Sveriges Bussföretag och Kommunal har enats om ett nytt bussbranschavtal. Bild: Volvo Bussar.

Sveriges Bussföretag och Kommunal har träffat ett nytt bussbranschavtal. Avtalet omfattar 26 000 arbetstagare och det samlade avtalsvärdet landade på 5,4 procent. Avtalet gäller från och med den 1 januari 2021 till och med den 30 september 2023.

– Bussbranschen har drabbats hårt av coronapandemin och det är därför viktigt att det nya Bussbranschavtalet landade på märket och med en lång avtalsperiod vilket innebär långsiktiga förutsättningar för företagen, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen och Sveriges Bussföretag.

– Bussbranschen verkar under hård konkurrens med stora utmaningar på bland annat kompetensförsörjningsområdet. Med det nya avtalet skapar vi förutsättningar för en konkurrenskraftig bussbransch.

Avtalet omfattar två lönerevisionstillfällen, dels den 1 maj 2021, dels den 1 oktober 2022.

I förhandlingarna har parterna enats om att genomföra de förändringar om försäkringar som Svenskt Näringsliv träffade överenskommelse om med LO och PTK den 7 april 2020. Överenskommelsen innebär bland annat att den lägsta åldern för intjänande av Avtalspension SAF-LO successivt sänks till 22 år. Sänkningen betyder att den tecknade avtalspensionen från den 1 januari 2021 tjänas in från 24 års ålder, från den 1 januari 2022 från 23 års ålder och från den 1 januari 2023 från 22 års ålder. Kostnaden för detta räknas av från löneökningarna vid de båda lönerevisionerna med 0,02 procent respektive 0,02 procent.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)