Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: ”Obegripligt om paketresor, oklart om omställningsstöd”

Finansminister Magdalena Andersson summerade på måndagen regeringens krisstöd med anledning av covid-19-pandemin.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) presenterade på måndagen de stödåtgärder som regeringen beslutat om för fjolåret och i år. De båda ministrarna kom inte med några nyheter, utan presentationen var mest en summering av fattade beslut om krisstöd, både sådana som riksdagen redan fattat beslut om och sådant som kommer i extra ändringsbudgetar. Sveriges Bussföretag ställer sig både kritiska och frågande till vissa åtgärder från regeringen.

– Det är välkommet att regeringen lyssnat på näringslivet och förbättrar villkoren för korttidspermittering. Däremot är det obegripligt att man väljer att gå vidare med förslaget till lån till paketresearrangörer (klicka här). Kritiken var massiv från i stort sett alla remissinstanser. Så som stödet är utformat snedvrider det konkurrensen – de företag som tidigt gjorde rätt för sig får ett sämre läge än de som valt att inte följa de regelverk som finns och ersätta sina resenärer, kommenterar Anna Grönlund, branschchef vid Sveriges Bussföretag.

– Den stora frågan för många bussföretag nu är vad som händer med omställningsstödet efter februari. Regeringen gav idag inga besked om hur fortsatt stöd kan se ut därefter. Jag vet att många företag som idag planerar för året ser att vårens och sommarens högsäsong knappast kommer att komma igång. Det kan få många att fundera över om de orkar och kan hålla i och hålla ut till hösten när vaccinet fått genomslag och coronapandemin har släppt sitt grepp.

Det samlade krisstödet från staten till näringsliv, regioner, kommuner med flera med anledning av covid-19-pandemin uppgår till 374 miljarder kronor för 2020 och 2021.

– Skattebetalarna har aldrig tidigare räddat så här många jobb. Hotell- och restaurangbranscherna är värst drabbad, men har också fått mest stöd, förklarade finansminister Magdalena Andersson på presskonferensen.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)