Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen klubbar nya restriktioner för långväga resor

De nya restriktionerna för långväga linjetrafik med buss och tåg träder i kraft på söndag sedan regeringen på fredagen fattat beslut om dem. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen beslutade på fredagen om de tidigare aviserade restriktionerna när det gäller långväga buss- och tågresor. Branschens synpunkter har inte vunnit gehör hos regeringen. De nya restriktionerna träder i kraft den 14 februari och gäller till utgången av maj 2021.

Restriktionerna innebär att den som bedriver eller organiserar kollektivtrafik med buss eller tåg, med en linjesträckning som överstiger femton mil, ska vidta lämpliga åtgärder för att förhindra smittspridning. Antalet passagerare på färdmedel ska inte överstiga hälften av färdmedlets sittplatser.

Bestämmelserna gäller inte retroaktivt. Den som har bokat en plats före ikraftträdandet ska få åka som planerat, även om beläggningen är högre.

I sitt beslut stöder sig regeringen på pandemilagen. Under den snabbremiss som föregick beslutet hade både Sveriges Bussföretag (klicka här) och Svensk Kollektivtrafik (klicka här) en hel del synpunkter på de nya restriktionerna. Regeringen har dock inte lyssnat på dessa.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)