Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ändrat igen om YKB

Nu kommer nya regler för YKB, yrkeskompetensbevis, för yrkesförare. Foto: Volvo Bussar.

Nu ändras regelverket för YKB, yrkeskompetensbevis, igen. I januari beslutade riksdagen att regeringen skulle få förlänga giltigheten på yrkeskompetensbevisen, YKB, för landets yrkesförare med sex månader på grund av covid-19-pandemin. Distansundervisning för YKB skulle också tillåtas under hela fortbildningen, fram till och med den 31 juli. Men nu kommer nya besked. Regeringens beslut om ändring i förordningen rörande undantag och förlängd giltighetstid för yrkesförarkompetens gäller inte från och med den 6 mars 2021. Istället ska en ny EU-förordning, Omnibus 2, tillämpas.

Yrkesförarkompetens, YKB, är i grunden ett EU-direktiv. En ny ändring av EU-förordningen är tvingande för alla medlemsländer. Det innebär att även den svenska förordningen och dess föreskrifter måste justeras efter det regelverk som finns i EU-förordningen. Därför måste Sverige återigen ändra det tillfälliga regelverket för YKB som kom till på grund av pandemin och svårigheter att bedriva fortbildning.

Även distansundervisning kan komma att beröras av den nya EU-förordningen, Omnibus 2.

Den 6 mars börjar den nya, tillfälliga EU-förordningen att gälla. Den innebär att giltighetstiden för ett YKB som gick ut mellan den 1 september 2020 till och med den 30 juni 2021 förlängs med tio månader.

Men svenska förare som har en pågående eller som tidigare har haft en förlängd giltighet av YKB enligt den ursprungliga EU-förordningen Omnibus 1, mellan den 1 september i fjoloch 31 mars i år inte får tio månaders förlängning. Istället gäller andra regler.

Olika regler gäller för olika förare beroende på tidigare undantag eller pågående förlängd giltighet av YKB enligt Omnibus 1.

Omnibus 2 innebär följande:

Den medger att de YKB som omfattades av Omnibus 1 och därmed löpte ut under perioden 1 september till 31 december 2020 förlängs till 30 juni 2021;

Den ger förlängning med sex månader för de YKB som omfattades av Omnibus 1 och därmed löper ut under perioden 1 januari 2021 till 31 mars 2021. Detta gäller svenska förare. För utländska förare kan andra regler gälla. Enligt uppgift kommer EU-kommissionen att ta fram en lista över de giltighetsdatum som gäller för respektive medlemsstat;

Den ger förlängning av Yrkeskompetensbevis med 10 månader för dem vars YKB går ut under perioden 1 september 2020 till 30 juni 2021 och som inte omfattats av Omnibus 1.

Några exempel som Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, har tagit fram:

En förare vars utfärdade Yrkeskomptensbevis skulle löpt ut den 24 maj 2020, omfattades av Omnibus 1 och fick därmed förlängning med sju månader. 24 maj + sju månader = 24 december. Går nu in i Omnibus 2, perioden 1/9 – 31/12 2020 och förlängs till 30 juni 2021.

En förare vars utfärdade Yrkeskompetensbevis skulle löpt ut den 28 augusti 2020, omfattades av Omnibus 1 och fick förlängning med sju månader. 28 augusti + sju månader = 28 mars 2021. Går nu in i Omnibus 2, perioden 1/1 – 31/3 2021 och förlängs därmed med sex månader. 28 mars + sex månader = 28 september 2021.

En förare vars utfärdade Yrkeskompetensbevis skulle löpt ut den 23 september 2020, och inte omfattades av Omnibus 1 och får nu enligt Omnibus 2 en förlängning på tio månader. 23 september + tio månader = 23 juli 2021.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)