Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gasdrivna regionbussar från Scania till Bergkvarabuss

Bergkvarabuss köper 31 biogasdrivna regionbussar från Scania. Foto: Scania.

Busstillverkaren Scania har fått en beställning på 31 gasdrivna bussar av modell Interlink LD till Bergkvarabuss för företagets nya trafikuppdrag för Skånetrafiken. Av dessa sätts 19 bussar i trafik från december 2021 med utgångspunkt från Arlöv, Simrishamn och Sjöbo. Ett år senare levereras ytterligare 12 bussar med placering i Kristianstad, Simrishamn och Ystad.

Typiska linjer för de nya bussarna blir expressbusstrafiken mellan Simrishamn/Kristianstad och Lund. Bussarna drivs med biogas, vilket ger en CO2-minskning på cirka 90 procent jämfört med traditionell diesel.

De bussar som Bergkvarabuss har beställt är är 14,9 meter långa med plats för 55 sittande. Busstypen har normalgolv med hög komfort som behövs för lite längre regionala resor. De är samtliga utrustade med toalett.

– Eftersom vi redan kör busstypen i trafik för bland annat Kalmar länstrafik och känner vi oss trygga med valet. Vi vet att de ger en bra komfort samtidigt som de uppfyller höga tillgänglighetskrav, säger Staffan Karlsson, vice vd på Bergkvarabuss.

Koncernens bussflotta på drygt 1 300 bussar drivs till närmare 90 procent med helt förnybara bränslen och under 2020 var andelen biogas hela 53 procent.

– Våra gasdrivna Interlink LD-bussar passar perfekt för regional trafik med en bra förarmiljö och en passagerarkomfort som liknar turistbussens. Att övergå till förnybara bränslen som biogas är avgörande för omställningen till ett hållbart transportsystem, säger Patrik Lundin, Key Account Manager på Scania Sverige.

Som vi tidigare rapporterat har Bergkvarabuss för sina nya trafikavtal med Skånetrafiken även beställt 79 elbussar från BYD (klicka här) samt 23 MAN/Unvi dubbeldäckare (klicka här).

Bergkvarabuss kör kollektivtrafik på uppdrag av Blekingetrafiken, Skånetrafiken, Länstrafiken Kronoberg, Västtrafik, Sörmlandstrafiken, Kalmar länstrafik och Region Gotland.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)