Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen förlänger YKB igen

Regeringen vill förlänga YKB ytterligare en gång. Foto: Volvo Bussar.

Regeringen beslutade på onsdagen att till riksdagen lägga fram ett förslag om att förlänga giltigheten för YKB, yrkesförarkompetens-bevis med sex månader från och med det datum då bevisen går ut. Syftet är att göra det lättare för såväl transportföretag som yrkesförare att verka under pandemin. Ändringen ska gälla fram till den 1 januari 2022. Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, välkomnar förlängningen.

– Coronapandemin har slagit hårt mot transportsektorn. Regeringen är mån om att mildra effekterna av pandemin, dels för att säkra samhällsviktiga transporter, dels för att underlätta för företag och yrkesförare, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Pandemin gör att det är praktiskt svårt att genomföra de fortbildningar som krävs för YKB.

– Pandemin har varit och innebär fortfarande en kris för stora delar av transportsektorn. YKB-frågan har dessutom riskerat att hindra yrkesförare från att utöva sina yrken vilket skapat enorma utmaningar. Mot den bakgrunden är vi mycket glada över regeringens besked om en förlängning. Nu återstår bara frågan om att göra distansundervisningen till en permanent lösning och vi hoppas att regeringen hörsammar oss även här, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning vid Transportföretagen.

Regeringens förslag till riksdagen innebär att regeringen får ett bemyndigande att förlänga giltighetstiden för yrkesförarkompetensbevis. Innan förlängning kan ske måste EU-kommissionen godkänna regeringens ansökan om en nationell förlängning av YKB-intygens giltighetstid. Genom att redan nu införa bemyndigandet kan ett beslut om förlängning gå snabbt efter besked från kommissionen.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)