Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussar blir stommen i Jönköpings busstrafik

49 nya eldrivna ledbussar sätts på måndagen i trafik i Jönköping. Foto: Jönköpings Länstrafik.

Elbussarna kommer nu på allt bredare front i svenska städer. På söndagen satte Nobina och Skånetrafiken in ytterligare 82 nya elbussar i stadstrafiken i Malmö (klicka här) och på måndagen börjar 49 elledbussar från Volvo att trafikera Jönköpings stomlinjer i samband med att Vy Buss tar över stadstrafiken på uppdrag av Jönköpings Länstrafik, JLT. Samtidigt får Jönköping en ny stomlinje i en av de största satsningarna hittills från länstrafiken.

I samband med starten för Jönköpings nya stadstrafik kommer samtligs fyra stomlinjer att trafikeras med elbussar som är utrustade med såväl hjärtstartare som förarassistans. Vidare finns bland annat hörsel- och teleslingor, ramper och LED-belysning med justerbar ljusstyrka och färgtemperatur som belyser utskjutande partier och underlättar teckenspråkläsning och läppläsning. Belysning under sätena gör det lättare att orientera sig i bussen under kvällstid.

Runtom i Jönköpings tätort kommer det finnas 11 stolpar utplacerade på stombusslinjernas ändhållplatser där elbussarna kan laddas via pantograf.

Den största satsningen i Jönköpings nya stadstrafik är en helt ny stomlinje 4 som kommer att trafikera med ett attraktivt turutbud med en linjesträckning mellan Vätterslund till Huskvarna så kommer den gå igenom Bymarken, centrum, Ryhov, Asecs, Ekhagen och Vättersnäs.

Flera nya linjer tillkommer, vissa ersätts och några försvinner.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)