Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elektrisk söndag i Malmö

För att fira att Malmö på söndagen blir en tystare och grönare stad har Skånetrafiken specialprytt en av stadens busshållplatser. Foto: Skånetrafiken.

På söndagen blir Malmö både tystare och grönare. Då sätts 82 nya elbussar i trafik i staden. Totalt rullar det då 112 elbussar på Malmös gator. Inklusive elhybriderna på linje 5. Planen är att alla Malmös bussar ska vara elektrifierade innan 2031. Förutom en grönare och tystare stad bidrar elbussarna till att själva resan blir tystare, bekvämare och helt fri från avgaser.

För att uppmärksamma och symbolisera detta klär Skånetrafiken en hållplats helt i grönt.

Nobina, som kör stadsbussarna i Malmö på uppdrag av Skånetrafiken, sätter in de nya elbussarna på linjerna 3, 4, 7, 34, 35, 52 och 84. Bussarna drivs med el som uppfyller Svenska Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

Av de nya elbnussarna är 60 ledbussar, Volvo 7900 EA och 22 MAN Lion´s City E. De sistnämnda är för övrigt de första elbussarna från MAN som levereras utanför Tyskland. Elbussarna från MAN är 12,2 meter långa, har tre dörrar och plats för cirka 80 resenärer, varav 27 sittande.

De nya bussarna kompletterar de elbussar som redan kör i Malmö. På linje 7 rullar sedan 2018 tretton normalbussar, 12 meter, från Volvo. På linje 5 kör 17 MalmöExpressen sedan 2014. MalmöExpressen är biogashybrid som till viss del kör på el.

Bussarna depåladdas i det som idag är Sveriges största elbussdepå, Nobinas depå på Möllevångsgatan i Malmö. Där finns 83 laddpunkter, varav den största är på 480 kW. Totalt kan 25 bussar laddas samtidigt.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)