Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussar spar pengar och miljö för kommun och trafikhuvudman

Nästa år byts dieselbussarna i danska Kolding ut mot elbussar. Kommunpolitikerna är överraskade: trafiken blir betydligt billigare, inte dyrare som de hade väntat sig. Foto: Sydtrafik.

Nästan 100 miljoner svenska kronor, 71 miljoner danska, spar den danska staden Kolding in på att från juni byta ut samtliga dieseldrivna stadsbussar mot 26 elbussar samt tolv dieseldrivna skolbussar mot eldrivna. Det är resultatet av den upphandling av trafiken som huvudmannen Sydtrafik nyligen avgjorde och där Nobina vann stadstrafiken (klicka här) och danska Umove den övriga trafiken. Nu har parterna skrivit avtal och det står klart att både stadens ekonomi och miljön är stora vinnare.

Under de kommande tio åren kommer Koldings kommun årligen att spara 7,1 miljoner danska kronor genom sitt avtal med Sydtrafik eftersom driftsutgifterna för busstrafiken sjunker med tolv procent när elbussarna ersätter dagens dieseldrivna bussar.

Samtidigt störtdyker koldioxidutsläppen från busstrafiken med 85 procent jämfört med idag.

Ordföranden i kommunfullmäktiges trafikutskott, Jakob Ville, säger till lokaltidningen JydskeVestkysten att han är entusiastisk över resultatet av upphandlingen.

– För ett och ett halvt år sedan beslutade vi att satsa på elbussar i Kolding. Det var ett modigt beslut och vi hade fokus på det miljömässiga. Då trodde vi att busstrafiken skulle bli dyrare.

– Men nej, teknikutvecklingen har gått i rätt riktning så att våra driftskostnader sjunker. Jag är nästan irriterad över att elbussarna inte kommer i trafik redan i år, säger Jakob Ville till JydskeVestkysten.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)