Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Region Skåne: Orimliga regler om intäktsbortfall i kollektivtrafiken

Regeringens regler för att delvis kompensera kollektivtrafiken för intäktsbortfallet under pandemin slår snett mot Skåne, hävdar företrädare för alla politiska partier i regionen. Arkivbild: Ulo Maasing.

De regler som regeringen har beslutat när det gäller coronakompensation till kollektivtrafiken är orimliga. Det skriver samtliga politiska partier i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne i ett brev till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Där pekar de på att regeringens modell innebär en minskad kompensation för regioner som har minskat utbudet under pandemin. Men i Skåne råder särskilda omständigheter med restriktioner för resandet till och från Danmark. Det är orimligt att straffa skånsk kollektivtrafik för det, anser samtliga politiska partier i regionens kollektivtrafiknämnd.

I brevet till Tomas Eneroth framhåller Skånepolitikerna att den danska regeringen redan i mars 2020 införde omfattande restriktioner för den gränsöverskridande trafiken mot Sverige.

– Omständigheterna, kombinerat med en initial resursbrist på den danska sidan ogjorde att ett stort antal avgångar fick ställas in med omedelbar verkan. I takt med att pandemin utvecklats har även den svenska regeringen infört restriktioner riktade mot den gränsöverskridande trafiken, vilket påverkat resandet och tågtrafiken ytterligare. Antalet resande över Öresund har minskat i betydligt större omfattning än i den skånska kollektivtrafiken i allmänhet, heter det i brevet.

Gränshindren har tvingat Skånetrafiken att planera om trafiken, både mot Danmark och på den svenska sidan: påverkat tågvändningar, uppställningskapacitet och trafik i stora delar av det skånska trafiksystemet. Resultatet har blivit attmycket tågtrafik på den svenska sidan har fått ställas in.

– Den av regeringen fastställda beräkningsmodellen är i stora delar fullt användbar, men den tar i inga avseenden hänsyn till de särskilda omständigheter som Region Skåne drabbas av med anledning av de restriktioner som riktats mot den gränsöverskridande trafiken till Danmark. Det är orimligt att Skånetrafiken ska lida skada för beslut som de svenska och danska regeringarna har fattat, skriver Skånepolitikerna.

– Regeringen måste förstå våra förutsättningar och utforma regelverk som inte innebär att vi blir av med pengar på grund av deras beslut. Jag är glad att vi har en bred politisk enighet i frågan, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Den danska och svenska regeringen måste ta gemensamt ansvar och se över vilka konsekvenser det blir för öresundspendlarna när trafik begränsas samt kriterierna för ersättning, säger Andreas Schönström (S), andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)