Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen bearbetar EU om biodrivmedel

EU-kommissionens högkvarter i Bryssel. Foto: Ulo Maasing.

Biodrivmedlens framtid inom EU är fortfarande oviss. Nu satsar Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, på att sprida kunskap bland svenska EU-parlamentariker om biodrivmedlens betydelse för en mer hållbar transportsektor. Transportföretagen framhåller att biodrivmedel är en förutsättning för det hållbarhetsarbete som pågår i en rad transportrelaterade branscher, exempelvis bussbranschen som till stor del kör på hållbara drivmedel, men också för flyget och den tunga lastbilstrafiken.

Det är områden, framhåller Transportföretagen, där biodrivmedel är avgörande för en fortsatt utveckling mot hållbarhet i väntan på ökad elektrifiering, och även efter det kommer biodrivmedel att spela en avgörande roll.

Men samtidigt råder en informationsbrist och många missförstånd kring biodrivmedel, anser Transportföretagen som nu har tagit fram en informationsfolder som man har skickat till EU-parlamentariker. Klicka här för att ladda ner foldern.

– I Sverige är biodrivmedel inte en kontroversiell fråga, vi har kunskap och erfarenhet. I Europa har frågan en annan laddning, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef hos Transportföretagen.

– I Sverige och i andra länder som exempelvis Finland finns goda förutsättningar att skapa biodrivmedel som uppfyller tuffa hållbarhetskriterier. Men, samtidigt krävs stabila politiska förutsättningar och att företagen kan överblicka kostnaderna, menar Tina Thorsell och fortsätter:

– Den framgångsrika erfarenheten i Sverige bygger på ett skatteundantag som förnyas årligen, men man kan inte förvänta sig stora investeringar med så kortsiktiga politiska beslut.

Tina Thorsell menar att det i slutändan handlar om att politiker och bransch måste mötas i sina ambitioner när det gäller en mer hållbar framtid.

– Branschen har visat att vi kan och vill ställa om till fossilfria transporter, men det krävs också politiska beslut. Vi måste därför påverka de relevanta beslutfattarna och i detta fall sitter de i Bryssel, säger hon.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)