Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen: Överklagade upphandlingar hot mot personalrekrytering

Bland annat bussbranschen får det svårt att klara personalrekryteringen när upphandlingar av utbildningar överklagas, varnar Transportföretagen. Foto: Ulo Maasing.

Två stora upphandlingar av arbetsmarknadsutbildningar i Arbetsförmedlingens regi har överklagats. Det riskerar att kraftigt försämra transportbranschens möjligheter att anställa personal. Det varnar Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår. I synnerhet bussbranschen drabbas, anser Transportföretagen som vill ha ett bättre system än dagens för arbetsmarknadsutbildningar.

Samtidigt som de två upphandlingarna av arbetsmarknadsutbildng har stoppats på grund av överklaganden står hela transportbranschen inför ett växande rekryteringsbehov. Efterfrågan på transporttjänster ökar i takt med att covid-19-pandemin klingar av.

– För delar av transportbranschen har pandemin slagit oerhört hårt vilket gjort att många företag tvingats minska sin personalstyrka. Många företag – inte minst inom bussbranschen – upplever att den kompetens som lämnat inte längre finns tillgänglig när efterfrågan på transporter nu successivt ökar då en del har valt att byta bransch. Det är mot den bakgrunden utfallet av Arbetsförmedlingens upphandlingar av arbetsmarknadsutbildningar inom gods- respektive persontransportområdena ska ses.

Det skriver Tomas Byberg, styrelseordförande Sveriges Bussföretag, Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen, Christer Brus, styrelseordförande Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen i ett debattinlägg (klicka här).

De invänder inte mot möjligheten att överklaga upphandlingar utan mot att den rättsliga prövningen innebär att arbetsmarknadsutbildningarna för buss- och godstransportområdet nu stoppas helt i flera månader eller kanske in på nästa år.

Dessutom, varnar de, ökar risken för att utbildningsföretagen måste säga upp personal. Att sedan åter bygga upp verksamheten kommer att ta tid.

– Nu behöver Arbetsförmedlingen och yrkesvux öka och effektivisera sitt samarbete, skriver de fyra.

– Transportbranschen har varit med om den här situationen tidigare. För fem år sedan såg vi motsvarande stopp i arbetsmarknadsutbildningarna och konsekvenserna för branschens kompetensförsörjning var då omfattande. Att vi nu bara fem år senare står inför samma situation är naturligtvis mycket allvarligt. Dessutom är timingen extra olycklig då transportbranschen – i synnerhet bussbranschen – nu ser en successivt ökad efterfrågan på transporttjänster vilket innebär att företagen behöver anställa.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)