Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Den schweiziska staden Basel investerar bland annat i 25 meter långa, batterielektriska bussar från Hess. Bild: Carosserie Hess.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Ebusco vinner stort ramavtal med Transdev, Schweizisk stad storsatsar på elbussar – i dubbel bemärkelse; Beatles hemstad får bränslecellsbussar; nya framgångar för Solaris.

Holländska Ebusco har vunnit ett ramavtal med Transdev, vilkeet företaget tror kommer att innebära många order. Bild: Ebusco.

Holland: Den holländska elbusstillverkaren Ebusco är en av de bussleverantörer som har vunnit ett femårigt ramavtal med den internationella kollektivtrafikjätten Transdev. Avtalet gäller Transdevs verksamhet i Frankrike, Tyskland och Nederländerna, men det kan komma att senare i år utvidgas även till andra länder där Transdev har trafik. Inom avtalet har Ebusco redan lämnat offerter på elbussar till Frankrike och Tyskland. Ebusco ser en betydande potential i ramavtalet med Transdev. Enbart i de tre länder som avtalet hittills omfattar har Transdev mer än 10 500 bussar i trafik.

– Vi har redan levererat 170 bussar till Transdev och ser det här internationella ramavtalet som ett klart erkännande. Med tanke på storleken på Transdevs bussflotta och företagets åtagande när det gäller utsläppsfria transportlösningar innebär det internationella ramavtalet stora möjligheter för Ebusco, säger Ebuscos vd Peter Bijvelds.

Schweiz: Lokaltrafiken i den schweiziska staden Basel, BVB, gör en storsatsning (i dubbel bemärkelse) på elbussar. BVB har hos den schweiziska busstillverkaren Hess beställt åtta dubbelledade, cirka 25 meter långa batteribussar som ska levereras det fjärde kvartalet nästa år. Dessutom planerar BVB att senare den här månaden lägga en beställning på 38 eldrivna ledbussar och 19 normallånga elbussar hos EvoBus i Schweiz. Bussarna, Mercedes-Benz eCitaro, ska också levereras under det fjärde kvartalet 2022. Det innebär att hälften av stadsbussarna i Basel kommer att vara batterielektriska år 2023.

Liverpool beställer 20 bränslecellsdrivna dubbeldäckare. Bild: ADL.

Storbritannien: Beatles´ hemstad Liverpool beställer 20 bränslecellsdrivna dubbeldäckare från busstillverkaren ADL, Alexander Dennis. Bussarna, ADL Enviro400FDEV, köps direkt av staden och är de första i ADL:s andra generation bränslecellsbusssar som är mer energieffektiva och har en längre räckvidd mellan tankningarna.

Bränslecellerna levereras av Ballard och den elektriska drivlinan av Voith.

Satsningen på bränslecellsbussar utgör en del av Liverpools mål att staden senast 2040 ska vara CO2-neutral.

Solaris har fortsatta framgångar på elbussmarknaden. Foto: Solaris.

Polen: Den polska busstillverkaren Solaris kan räkna in nya framgångar på den europeiska elbussmarknaden, likaså på sin hemmamarknad. I veckan levererade Solaris fjorton batteribussar till lokaltrafiken i den polska staden Sosnowiec, PKM Sosnowiec. Nio av bussarna är normallånga Solaris Urbino 12 electric och resterande fem är ledbussar, Solaris Urbino 18. Kapaciteten är 86 respektive 130 passagerare.

Share Dela

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)