Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gävleborg underkänner sin egen upphandling

Sandvikens resecentrum. Vems bussar kommer att angöra där? Region Gävleborg har underkänt sin egen upphandling av busstrafiken i Gästrikland. Foto: Papper/Wikimedia Commons.

Region Gävleborg/X-trafik underkänner nu sin egen upphandling av busstrafiken i Gästrikland. Regionen medger att man har gjort fel i prövningen av anbuden. Regionen konstaterar att om man hade gjort rätt skulle tilldelningsbeslutet ha blivit ett annat. Därför beslöt Region Gävleborg på tisdagen att återkalla det tilldelningsbeslut som man fattade den 4 oktober och som innebar att Vy Buss tilldelades busstrafiken i Gästrikland inklusive stadsbusstrafiken i Sandviken och som vi då rapporterade om (klicka här). Mycket tyder nu på att det inte blir Vy Buss som får trafiken utan Keolis. Men även Transdev kan komma ifråga.

Fyra företag lämnade in anbud på trafiken: Bergkvarabuss, Keolis, Transdev och Vy Buss.

Keolis anbud underkändes av X-trafik/Region Gävleborg med motiveringen att företaget inte hade lämnat in komplett blankett när det gällde de fordon man planerade att använda i trafiken. Det som brast var enligt regionen att Keolis inte hade angett det så kallade SORT-värdet för alla busstyper, vilket var ett krav. SORT är ett värde som visar fordonens energianvändning.

Men nu säger regionen, dock utan att nämna Keolis, att man gjorde fel när man prövade kravuppfyllelsen när det gällde de fordon som anbudsgivarna avsåg att använda i trafiken. Det kan dock vara något av de övriga anbudsgivarnas bud som regionen nu anser vara felaktigt. Det skulle kunna innebära att Vy i det nya tilldelningsbeslutet inte får trafiken utan att det tilldelas det företag som kom på andra plats av de tre anbud som utvärderades, det vill säga Transdev.

I ett brev skriver Region Gävleborg att ”en korrekt prövning av kravet skulle ha medfört ett annat resultat vid tilldelning. Felet utgör därför saklig grund för omprövning. Mot denna bakgrund återkallar därför Regionen den underrättelse om beslut som meddelades den 4 oktober 2021. Det finns därmed tills vidare inget fattat tilldelningsbeslut i upphandlingen. Regionen återupptar därmed prövningen av anbud och avser att återkomma med ett nytt beslut i upphandlingen inom kort.”

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)