Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Keolis överklagar största bussupphandlingen

Keolis begär att Förvaltningsrätten i Stockholm överprövar årets största busstrafikupphandling i Sverige. Foto: Ulo Maasing.

Årets största upphandling av busstrafik avgjordes den 19 oktober. Då fattade politikerna i trafiknämnden i Region Stockholm tilldelningsbeslut gällande busstrafiken i Nacka/Värmdö samt i Huddinge/Botkyrka/Söderort i Storstockholm (klicka här). Nobina vann de båda upphandlingspaketen. Idag körs trafiken av Keolis som nu har begärt att förvaltningsrätten i Stockholm överprövar tilldelningsbeslutet.

Endast Nobina och Keolis lämnade in anbud på trafiken. Nobinas vinnande anbud värderas av trafikförvaltningen i Region Stockholm till cirka tretton miljarder kronor under den tioåriga avtalsperioden. Trafiken omfattar cirka 530 tursatta bussar.

Keolis begär nu att upphandlingen görs om och hävdar att företaget lider stor skada om upphandlingen fullföljs. Enligt Keolis juridiska ombud, har upphandlingen skett i strid med lagen om upphandlingar inom försörjningssektorn, LUF. LUF reglerar bland annat offentliga upphandlingar av kollektivtrafik.

Enligt Keolis strider upphandlingen mot den här paragrafen i LUF:

”Upphandlande enheter ska behandla leverantörer på ett likvärdigt och icke-diskriminerande sätt samt genomföra upphandlingar på ett öppet sätt. Upphandlingar ska vidare genomföras i enlighet med principerna om ömsesidigt erkännande och proportionalitet.”

Keolis har begärt att få anstånd med att utveckla grunderna för sin begäran om överprövning. Bussmagasinet.se bevakar frågan och återkommer med ytterligare information när det finns sådan.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)